Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ремонтът на НДК от Галчев е незаконен, доказа държавата

Агенцията за държавна финансова инспекция доказа онова, което още през зимата (на 27 февруари) 19’ писа за незаконното изпълнение на ремонта на НДК от Галчев инженеринг. Фирмата изобщо не е отговаряла с офертата си от 16,5 млн. лв. без ДДС (19,8 млн. лв. с ДДС) на условията по търга. Защото в нея е записана максимална сума от 14 млн.лв без ДДС (16,8 млн.лв). Това е разлика от 2,5 млн. без ДДС или цели 3 000 000 лв. – две детски градини в София или спасяването на поне 30 тежко болни български деца от смърт. И, ако дори с лев е надмината максимално определената цена, това би трябвало да доведе до автоматично отпадане на кандидата.

Според в. Банкеръ, който публикува информацията от доклада на АДФИ, 2 от 5-те фирми, участвали в надпреварата са подали цени, които отговарят на условията. Защо ли не са спечелили?

Помни се, че сегашният бордовик и напролет директор за ден на НДК Борислав Велков от екипа на Л. Павлова извади публично разменени съобщения във Вайбър, които доказаха, че върху екипа по търга е бил оказван натиск с инструкции какви точки да получат участниците в надпреварата, така че Галчев инженеринг да спечели, а Главболгарстрой да бъде отстранена. Всъщност това е трябвало да стане и с двете фирми, защото и двете, както доказва АДФИ са дали по-висока от максимално допустимата цена за обекта.

Още по-страшното е, че заобикаляйки закона с оправданието липса на време, държавата изсипа още 12 милиона лева за охранителната система на НДК, която възложи отново на провинциалната строителна фирма. Процедурата с пряко договаряне по закон е втори етап при наддаване, в случай че се провали задължителният конкурс за всички обществени поръчки над 50 000 лв. В случая с охраната на НДК обаче се превръща в първи и единствен тур за възлагането на огромната поръчка (12 000 000 лв.), равняваща се на сумата за половината пътно поддържане на София или на почти целия бюджет на голяма българска община и областен град като Пазарджик. На всичко отгоре за нея не са поканени, както е обичайно, поне двама – трима, а единствен кандидат – Галчев инженеринг. Който няма никаква експертиза в охранителната техника. Защо всичко това е станало в последния момент, когато е имало достатъчно време за провеждането? Най-близкият до ума отговор е: заради корупция, защото един търг, дори най-нагласения, винаги може да доведе до неочаквани обрати, докато при пряко договаряне с един кандидат няма как да стане грешка.
Още по-страшното е, че става въпрос за охраната на събитията по европредседателството, на които събираме не само главите на 28 държави в ЕС но и десетките на Африканския съюз и колегите им от Западните Балкани. Все идващи от райони с огромна степен на терористична опасност (Лондон и Могадишу преживяха атентати само през последните 24 часа, а премиери оттам ще пристигнат у нас). Това превръща НДК в топ мишена за ислямистите, алармираха в хора всички експерти по сигурността. На този фон предоставянето на поръчката за охранителна техника на строителна фирма не е просто далавера, а граничи с престъпление, коментират в кръга на специалистите в тази тънка материя.

Освен изброените дотук 30 млн.лв., кабинетът отпусна още 28 млн. допълнително за ремонта на НДК, както и кредит  през държавната банка от други 20 млн. лв. за Галчев инженеринг, въпреки че друго дружество на същото семейство и със същото име имаше по същото време 7-цифрени задължения към НАП. На тази база фирмата не би трябвало да има регистрация по ДДС, камо ли да печели държавни поръчки за огромни пари от джоба на данъкоплатеца.

http://19min.bg/news/8/93582.html#93582 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!