Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран. За Русия това е обезпокоително!

Американският президент Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран и даде на Конгреса 60 дни да реши дали да бъдат възобновени санкциите срещу Техеран. Тръмп заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техерен спазва ядреното споразумение от 2015 г., предадоха осведомителните агенции.
 
В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. "Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив", каза Тръмп.
 
Той не заяви, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящо да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да бъдат възстановени санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.
 
В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран в отговор на неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки грути в Близкия изток.  

Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено".

По думите на американския президент иранският режим сее "смърт и хаос" по света и е "водеща страна спонсор на тероризма". Той изчете дълъг списък с провинения на Иран като завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. и множество атаки чрез подставени лица срещу американци и други мишени в Близкия изток.

"Агресията на иранската диктатура продължава до ден-днешен", заключи Тръмп и добави, че иранският народ е "най-дълго страдащата жертва" на режима.

Президентът на САЩ обяви и налагането на допълнителни санкции на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция (Революционна гвардия) като поддръжници на тероризма. Министерството на финансите на САЩ е добавило Революционна гвардия към списъка на терористичните организации, в която са включени движенията "Хамас", Хизбула" и "Талибан".

Израел и Саудитска Арабия приветстваха новата стратегия на Тръмп към Иран като възможност за промяна на ядрената сделка и поведението на Иран в близкоизточния регион.

Представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че САЩ не могат да променят едностранно ядрената сделка с Иран, тъй като тя е многостранна. Франция, Германия и Великобритания поискаха от САЩ да помислят, преди да предприемат мерки като връщане на санкциите, които да навредят на споразумението с Иран.

Русия заяви, че подходът на Тръмп към Иран е "изключително обезпокоителен" и че сега тя ще има за цел да не допусне ядрената сделка да се провали. Франция, Германия и Великобритания поискаха от САЩ да помислят, преди да предприемат мерки като връщане на санкциите, които да навредят на споразумението с Иран.

Малко преди това държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че президентът Доналд Тръмп няма да изтегли страната от иранската ядрена сделка или да поднови санкциите, но ще подчертае, че пактът е в противоречие с американските национални интереси, предадоха агенциите.

Тилърсън поясни, че Тръмп ще призове Конгреса да затегне изискванията относно продължаващата постепенна отмяна на американските санкции срещу Иран във връзка с ядрената програма. Администрацията иска от Конгреса да измени законодателството, така че да се включи и поведението на Иран в Близкия изток, което не е свързано с ядрената сделка.

Държавният секретар каза още, че държавният глава няма да иска от Конгреса да връща санкциите срещу Иран. Тилърсън каза, че Тръмп ще обяви нови санкции срещу Революционната гвардия на Иран. САЩ ще призоват партньорите си да наложат рестриктивни мерки на гвардията.

http://epicenter.bg/article/Tramp-nanese-udar-po-yadrenoto-sporazumenie-s-Iran--Za-Rusiya-tova-e-obezpokoitelno--/138457/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!