Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ни предупредиха за шоковите идеи при заплатите

Заплатите в България миналата година са нараснали повече от производителността на труда.
Това се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа", предаде БТА.

За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността. За дисбаланса те обвиняват правителството, което постоянно повишава минималната заплата.

Според бизнеса още по-притеснително е намерението на управляващите да повишат шоково доходите през 2018 г. В бюджета е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%.

Нашата страна бележи растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда. Отчита се, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отбелязва още ЕК.

България е сред държавите с най-висок дял на хората, заети на непълен работен ден заради възможностите, а не заради желанието им.

България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването.

За разлика от повечето държави в ЕС, у нас има спад в заплащането на заетите в областта на финансите и бизнес услугите.

България е посочена сред страните с най-голямо неравенство в заплащането, съчетано с невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос. Същевременно се отбелязва, че според начините за оценка, резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 година.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-zaplata-26466679?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!