Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елдата – Кралицата на зърнените храни

Елда, или гречка се нарича едно уникално растение, родено в планинските райони на Индия и Непал, преди около четири хиляди години. Там я наричали “черен ориз”; когато била пренесена в други страни – на Изток и Запад, я нарекли “черна пшеница”. По някакви причини в древността елдата се смятала за храна на бедните. Аристократите не я употребявали, защото тя, за разлика от ориза, смятали те, не подхождала за изтънчения им стомах заради тъмния й цвят. Те не били прави, защото елдата е една от най-полезните зърнени храни. Неслучайно от ХХ век я наричат “кралско зърно”.
Преди около 2 хиляди години елдата попаднала в храненето на древните славяни и гърци. В Гърция тя получила името си – “гречка”, т.е. “гръцко зърно”. От Гърция елдата се разпространила в целия свят. Италианците я смятат за лекарство и затова се продава само в аптеките.
Полезните свойства на елдата произтичат от факта, че тя е богата на незаменими растителни белтъчини, на витамините от групата В -В1, В2 и В9, които помагат на човек да се справи със стреса, депресията и безсънието, на витамините РР и Е, на микроелементите: тя е шампион по съдържание на желязо, което стимулира производството на червени кръвни телца, т.е. повишава нивото на хемоглобина в кръвта, на калий, който нормализира кръвното налягане, на калций, който помага да се избегне кариесът и укрепва костите и зъбите, на фосфор, мед, йод, цинк, бор, флуор, молибден, кобалт.

Фолиевата киселина – витамин В9, който елдата съдържа, стимулира кръвотворенето, повишава издръжливостта и съпротивата на организма срещу много болести.
Елдата съдържа 18 незаменими аминокиселини. По съдържание на аминокиселините лизин и метионин, които се усвояват на 80% от организма, тя превъзхожда останалите зърнени култури.
Лимонената и ябълковата киселина, на които е богата елдата, са катализатори на усвояването на храната. Тя съдъжа и други органични киселини, които стимулират храносмилането.
Медици ценят елдата заради съдържащия се в нея рутин – витамин Р, който е флавоноид, изключително полезен за човешкия организъм. Витамин Р обединява около 120 биологично активни вещества. Той заздравява стените на кръвоносните съдове, спира кръвотеченията, оказва лечебен и профилактичен ефект на вените – например при варикоза и хемороиди. Рутинът заздравява и най-малките кръвоносни съдове, затова елдата е много полезна за хора, които имат нездрави капиляри и страдащи от ревматизъм или артрит. Установено е, че витамин С сам не може да заздрави кръвоносните съдове; това се постига само когато се съчетае с рутин.
Елдата съдържа и кверцетин, който нормализира тонуса на съдовете и извежда вредните вещества от организма. Последни изследвания показват, че той се бори ефективно с раковите клетки.
Елдата увеличава мускулната сила и издръжливостта.
Тя се препоръчва и болести на панкреаса и стомашно-чревния тракт и е добро средство срещу образуването на киселини, при нарушена обмяна на веществата и затъстяване. Елдата помага за меко очистване на черния дроб и нормализиране функцията на стомашно-чревния тракт.
Човек, който редовно употребява елда, има здрав цвят на лицето и спокоен нрав.
Елдата извежда излишната течност от организма и се препоръчва в лечението на отслабен бял дроб, тъй като отстранява секрета от бронхите, омекотява сухата кашлица; тя помага и при заболявания на гърлото.
Като цяло елдата подобрява кръвообращението и засилва имунната система. Диетолози я препоръчват като ценен белтъчен и нисковъглехидратен диетичен продукт.
Елдата помага на организма да се избави от излишния холестерин в кръвта, което означава, че той не е заплашен от склероза и сърдечно-съдови проблеми. Тя извежда шлаките и токсините от организма и йоните на тежки метали, което е особено актуално за живеещите в големи мегаполиси, които по принцип имат лоша екология.
Една от характерните особености на елдата е, че тя не е капризно растение и не изисква никакви торове и химикали в отглеждането си. Все още тя не се е превърнала в обект на генно модифициране. Полетата, които са засяти с елда, се смятат за екологично чисти, за разлика от оризовите полета, които се обработват с пестициди и хербициди.
Диетолози препоръчват елда на хора, които боледуват от анемия, хипертония и диабет. Тя е незаменим продукт при болести на нервната система и кръвообращението, атеросклероза, дисфункция на черния дроб, спазми и отоци. Учени установили, че елдата подобрява мозъчното кръвообращение и зрението. Препарати, приготвени от цветовете и листата й, намаляват чупливостта и проницаемостта на кръвоносните съдове, ускоряват заздравяването на рани, помагат при болести на горните дихателни пътища и лъчева болест. Това разнообразно въздействие на елдата върху човешкия организъм се дължи на богатото съдържание на рутин.
Елдата е истинска природна аптека, защото може да се употребява като алтернатива на лекарствата.
Препоръчва се дневното меню да се разнообрази с елда 2-3 пъти седмично.
Елда с кисело мляко – за лечение на панкреатит и затлъстяване
Една чаша елда се измива и се залива с 500 г кисело мляко. През нощта елдата омеква. Сутринта се изяжда половината от сместа на закуска. Втората половина се изяжда на вечеря. Лечебният курс продължава десет дни. Следва прекъсване от десет дни и лечението се повтаря. Желателно е да се използват зърната на елдата, а не брашно.

http://rasper-bg.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!