Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Македония: Българи в Албания има само в посолството им

Гласуването в албанския парламент българите от Голо Бърдо, Пустец, Преспа и Гора да получат статут на девето гарантирано малцинство подразни медиите в Македония. Голяма част от тях разпространяват декларацията на партия Алианс на македонците в Албания за европейска интеграция (МАЕИ), в която се протистера срещу т.нар. „асимилация на македонците в Албания и за превръщането им в българи“ и се твърди, че „българи в Албания са само работещите в българското посолство в Тирана“. В реакцията на МАЕИ се казва още, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в Албания нямало българско малцинство. Такова малцинство съществувало само в главите на българските власти в София.

Именно македонски медии разпространиха в края на септември т.г. фалшивата новина, че във внесения в албанския парламент проектозакон за защита на националните малцинства не фигурира българско малцинство. Малко по-рано в Скопие бяха публикувани протестни декларации от македонските дружества в Корча и Тирана срещу посещението на Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 20177 г. и на евродепутата Андрей Ковачев.

Скопското електронно издание „InfoMax“ извежда във водещо заглавие цитат от декларацията на македонската партия в Албания „Българи в Албания има само в посолството в Тирана“ и допълва, че „македонската политическа партия и македонските сдружения в Албания са гневни на намеренията да ги асимилират и да ги превърнат в българи“.

В текста се казва, че опитите „да се внуши че в Голо Бърдо, Преспа и Гора живеят българи е нарушение на международното право.“Електронното издание „МКД“ публикува друг цитат от декларацията на македонската партия, в който се твърди, че „Тирана се е огънала и е включила българското малцинство в новия проектозакон след заплахите за българско вето на кандидатурата на Албания за еврочленство“. Близката да ВМРО-ДПМНЕ „Телевизия Нова“ цитира декларация на Световния македонски конгрес на Тодор Петров, в която се заявява, че „албанското правителство се е поддало на натиска да признае българско малцинство в Албания.“

Македонистката организация твърди, че натискът е оказван както от официална София, така и от Брюксел и припомня становището на БАН, че в Македония живеят повече от 1 100 000 българи и над 100 000 българи в Албания в областите Гора, Голо Бърдо, Преспа и Пустец. Македонският „Стандарт“ пише: „Албанското правителство се предаде, след като външният министър Дитмир Бушати промени позицията си и се съгласи в Албания да се признае българско малцинство“.

http://bgjournal.info/ot-makedoniya-balgari-v-albaniya-ima-samo-v-posolstvoto-im/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!