Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лекарят, оперирал мозъка на дете през крака, взе ”Оскар”

33-годишният рентгенолог от столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков, който оперира мозъка на дете през крака, взе т.нар. "Медицински Оскар".

Отличието за "Иновации в медицината" за 2017 г. бе връчено на д-р Сираков на официална церемония снощи. 

Той бе награден заради уникалната операция, извършена на 10-годишно момиченце с комплексна артерио-венозна малформация в мозъка. Това е заболяване, при което има много патологични, лоши връзки на съдовете в мозъка - артерии и вени, които са нефункционални и по този начин променят кръвотока в мозъка и унищожават храненето. Така малко по малко мозъкът загива, а при повечето пациенти с тази диагноза изходът е фатален.

Екипът на д-р Сираков обаче успява през артерия на крачето на момиченцето да стигне до мозъка и да изолира всички лоши връзки на съдовете. Така дава шанс за живот на детето.

В специално интервю за Дир.бг д-р Станимир Сираков заяви, че е мотивиран да работи в България, защото е лесно да отиде в чужбина, където пътят вече е отъпкан.

"Смятам, че е доста по-приятно чувството да успееш да се докажеш в България. Да успееш по един неотъпкан път. Да създадеш тук едно нещо, което вече е създадено и работи като една добре смазана машина по света. Всяко едно отделение от европейските се е доказало и работи от години тези неща, а тук ние успяваме да го създаваме и обучаваме и по-млади колеги, за да имат българските пациенти по-голям достъп до тези интервенции. Уникално е да видиш, че това създадено нещо работи", каза специалистът.

Наградите National Medical Awards отличават хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения.

http://dnes.dir.bg/news/nagrada-stanimir-sirakov-rentgenolog-26455889?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!