Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светлана Шаренкова: Урок по фалшиви новини

Проф. Светлана Шаренкова
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг произнесе за пореден път абсурдно изречение: „Ние не искаме нова Студена война, но Русия струпва войски по границите на НАТО!?”
 
Всъщност истината е, че Русия предислоцира войски на собствената си вътрешна граница – нещо, което нито е забранено, нито е рядко случващо се за всяка суверенна държава. Но поднесено пред медиите на лишения от логика „НАТОвски език” – това звучи заплашително и агресивно за обикновения западен гражданин.
 
Бегла проверка в интернет търсачката Гугъл с ключови думи „Столтенберг –Русия – струпва - войска” показва над… 300 000 резултата. Шефът на пакта е произнасял неизменно тази абсурдна теза няколко пъти годишно от 2014-а насам. С мантрата за „руската заплаха” евро-атлантическият елит и подчинените медии оправдават както колосалните военни бюджети, така и разширяването на НАТО на изток към границите на Русия (а не Русия се разширява към НАТО!).  

Разширяване, което систематично се провежда въпреки обещанието на президента Буш-старши, което лекомислено бе прието от съветския ръководител Михаил Горбачов във времето на обединението на Германия и разпускането на Варшавския договор.

Антируската пропаганда достига истерично кресчендо всеки път, когато руската държава предприеме действия за укрепване на своята сигурност в рамките на територията си. Свикнахме ястребите от Запад без конкретни доказателства да обвиняват Русия във всевъзможни грехове – хибридни и кибервойни, нарушаване на човешки права, намеса в чужди избори и т. н.

Но връх на лицемерието е Москва да бъде укорявана, че… пази границата си! Принципите на международното право от векове гласят, че всяка държава има правото да защитава териториалната си цялост, да развива отбранителната си способност, да взема самостоятелни политически решения, да има самостоятелна външна и вътрешна политика.

Кой е Столтенберг, че да отказва на Русия тези права?!

С днешната си политика Кремъл спазва международното право и уважава интересите на другите държави и народи, докато НАТО от години води войни в далечни земи, милитаризира Балканите и Черноморския регион, създава кордон от нови военни бази около Руската федерация. В желанието да бъде уязвена Москва се стига до толериране на дискриминацията срещу руски национални малцинства и дори - реабилитация на фашизма (пример - Украйна).

Кой тогава води хибридна война?! Кой ражда фалшивите новини?!

Всеки трезвомислещ човек сам може да си отговори.

http://epicenter.bg/article/Svetlana-Sharenkova--Urok-po-falshivi-novini/138197/11/33 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!