Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Столтенберг потвърди: НАТО създава свои Черноморски сили в България и Румъния, за да „контрира влиянието на Русия“!

НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТВ.
„НАТО е тук, НАТО е силно, НАТО е обединено”, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Румънският президент Клаус Йоханис заяви по повод новите Черноморски сили: „Ние не сме заплаха, но ние имаме нужда от диалог от позицията на една силна отбрана”. В румънската столица Букурещ се проведе четиридневна парламентарна асамблея на НАТО.
 
Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО. „Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор, толкова инвестиции направиха и частният капитал, и държавата в тези курорти…”, заяви тогава Бойко Борисов.
По-късно управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО.

На форума в Бурурещ, който приключи на 9 октомври вечерта, стана ясно, че черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети.

Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските.

В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

http://epicenter.bg/article/Stoltenberg-potvardi--NATO-sazdava-svoi-Chernomorski-sili-v-Balgariya-i-Rumaniya-/138192/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!