Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени под атака

Учени под атака разкриват тоталното изопачаване на науката, която се използва от биотехнологичната индустрия и начина по който честни учени, които се опитват да задават въпроси за ГМО са злобно атакувани и дискредитирани.

Когато д-р Пюсцтай изразява гласно своите притеснения относно здравните рискове свързани с генномодифицираните (ГМ) храни в телевизионно интервю излъчено в национален мащаб през август 1998 г., той не беше просто един глас в продължителния дебат.

Пюсцтай беше световен лидер в своето поле и беше получил голямо правителствено финансиране, за да изобрети официален метод, който да тества за безопасността на ГМ храни.

Неговите протоколи трябваше да се превърнат в необходимите тестове, които всяко ново ГМО трябва да премине преди да навлезе на европейския пазар. Пюсцтай беше вътрешен човек и адвокат на ГМ храни, но това остава факт, само докато той в действителност не провежда тестовете за „предполагаемо безопасните ГМ картофи“.

Високотехнологичните грудки били проектирани да произвеждат свой собствен пестицид.

Смисълът на целия експеримент по генетична модификация, бе да се защити картофът срещу листни въшки, които са един от големите вредители в Шотландия“, заявява той.

Неговият екип внедрява ген от кокиче в картофите, което в действителност защитава ГМ насаждение от насекоми.

Като част от неговите проучвания за безопасност, той храни група плъхове с тези произвеждащи инсектицид картофи, заедно с пълна и балансирана диета. Друга група плъхове яли натурални картофи. Трета група била хранена не само с натурални картофи, но също така получили и доза от същия инсектицид, който ГМ картофите произвеждали.

По този начин ако инсектицидът се окажел вреден, той щял да види същите здравни проблеми както при групата, която ядяла ГМО картофи, така и при тези които били на диета поръсена с инсектицида.

За негова изненада, само тези които яли от ГМ картофи имали значителни проблеми – във всеки орган и всяка система, която прегледали.

Масивни здравни проблеми свързани с ГМО

След като животните бяха убити и подложени на дисекция“, разказва Пюсцтай, „открихме че в сравнение с тези които бяха яли картофи без ГМО, техните вътрешни органи се бяха развили различноЧервата и стомахът например бяха с уголемен размер, черният дроб и бъбреците бяха по-малки, а цялостният им растеж беше бавен. Имунната им система беше пострадала.

Пюсцтай набляга: 

В данните имаше 36 много значими разлики между животните хранени с ГМО и тези без.“ 

Тъй като плъховете които яли натурални картофи плюс инсектицид нямали подобни проблеми, имало само един очевиден извод – процесът на генно инженерство върху картофите причинява непредвидимите странични ефекти като превръща безвредната храна в опасна такава.

Когато Пюсцтай видял значителните щети, които неговите картофи причинили на лабораторните животни, осъзнал също така, че ако самите биотехнологични компании са тези, които правят изследванията за безопасност, опасните картофи щели лесно да достигнат до пазара.

Той знае това, защото няколко месеца по-рано преглежда конфиденциални доклади от биотехнологичните компании, които позволявали на тяхната генномодифицирана соя и царевица да отиде на пазара.

Те бяха повърхностни.“ – казва той. „Не бяха добре научно обосновани. Никога нямаше да засекат промените в хранените с ГМ животни.“ 

Да прочете изследванията на индустрията се явява повратна точка в живота на Пюсцтай. Той осъзнава, че това, което прави, е диаметрално противоположно на това, което правели индустриалните учени. Той правел изследвания за безопасност.

Компаниите полагали съвсем малки усилия в изследванията за безопасност и гледали да докарат своите храни на пазара колкото се може по-бързо.

Пюсцтай установява и че ГМ соята и царевица, които са вече на пазара са произведени чрез същия процес, който създава опасните картофи. По този начин ГМ насажденията консумирани в САЩ и Великобритания могат да доведат до същите поражения в червата, мозъка и органите на цялото население.

Така по време на това телевизионно интервю Пюсцтай заявява директно:

Ако имах избор, със сигурност нямаше да ям ГМ храни, докато не видя поне сравнителни експериментални доказателства подобни на тези, които правим за генно модифицираните картофи.Като учен, който активно работи в тази област, намирам че е много нечестно да се използват гражданите като опитни свинчета.

Арпад Пюсцтай 

UK’s World in Action TV show

В засада

След излъчването на телевизионното предаване Пюсцтай е герой в своя престижен Rowett Institute, като неговия ръководител възхвалява работата му в пресата, наричайки я изследване от световна класа.

 

След два дни широкото медийно отразяване в цяла Европа обаче, шефът му получава две телефонни обаждания от офиса на британския премиер. Политическият натиск идващ отгоре променя ситуацията. За да си спаси кожата, ръководителят му има два варианта да се справи с положението. Да го накара да замълчи или да унищожи репутацията му.

На Пюсцтай му е съобщено на следващата сутрин, че договорът му няма да бъде продължен, заставен е да замълчи със заплахи за съдебни искове, неговият екип е разформирован, а протоколите, които създава нямало да се взимат предвид при оценката за безопасност на ГМО.

След това идват и атаките.

Те са координирани между института, научни работници занимаващи се с биотехнологии и дори про-ГМО ориентираното британско правителство. Стартира се кампания, която да унищожи репутацията на Пюсцтай. Те са решени да се противопоставят на негативния медиен отглас и да запазят репутацията на ГМО, дори това да означава да промотират очевадни лъжи и да жертват кариерата на топ-учен.

Поради факта, че Пюсцтай не може да отвърне по това време, той споделя:

Всичко, което казваха по телевизията, радиото или пишеха по вестниците, аз не можех да отрека, нито да го поправя и не можех да кажа каква бе истинската ситуация.

Това, което беше най-нараняващо,“ спомня си съпругата на Пюсцтай – Сюзън „беше, че не му се позволяваше да говори със своите колеги и те също нямаха право да говорят с него. Така че когато той влизаше в някоя стая те замлъкваха за секунди.

След седем ужасяващи месеца, комисия към британския парламент приканва Пюсцтай да говори пред нея. Това повдига забраната той да говори и в крайна сметка му позволява да публикува изследването си и да бъде интервюиран за филма.

Начинът, по който е третиран Пюсцтай илюстрира какво се случва по света с учени, които откриват вреди причинени от ГМ насаждения.

Работа на руския учен Ирина Ермакова например, бива злобно атакувана и са правени последователни опити тя да бъде сплашена в резултат на което различни документи са били изгаряни от бюрото й, а проби са били крадени от лабораторията й.

Поглеждайки през тези истории на атаки над личността прозират истинските опасности свързани с ГМО, защото аудиторията би поставила под въпрос използването на такива храни в своята диета.

Например какви ли биха били последствията, ако се вземе предвид изследването на Ермакова? След като тя храни женски плъхове с генетично променено брашно от соя, повече от половината от потомството на плъховете умира в рамките на 3 седмици.

Пoкритията на FDA

Учените от FDA, които изследват ГМО биват масово притеснени от здравните последствия, според адвоката Андрю Кимбрел, който управлява център по безопасност на храните базиран във Вашингтон.

Той е част от екипа, който съди FDA през 1998 г. като ги принуждава да предоставят почти 60 хиляди страници от тайни вътрешни бележки.

В тях се виждат предупрежденията на учените като ключовите думи са: 

• токсини

• хранителни проблеми

• загуба на биоразнообразие

• промяна в използването на водата и т.н. 

Така че учените са искали да се правят проучвания.“, казва Кимбрел. Но политиците във FDA и администрацията по това време (1998 г.) казва „не“! Те са потиснали науката И тези проучвания никога не са били направени.

Вместо това американското правителство поддържа илюзията, че няма нищо нередно и че тази наука работи точно както биотехнологичните компании ни казват. Това прекрасно се демонстрира от хора като апологета на биотеохнологиите Нина Фьодороф, бившия научен съветник на Държавния Секретар.

Нейните любезни уверения за безопасността на ГМО рухват с всяко ново разкритие във филма. 

Безпрецедентни рискове – никакви ползи

Никой не става сутринта, казвайки си че иска да си купи генномодифицирани храни.“, споделя Кимбрел. „Те не предлагат никакви ползи, нито повече хранителност, нито повече вкус и аромат, нито нищо. Те предлагат само рискове.

Според него нормалният рационален човек би се запитал – защо да си купя храна която не ми предлага нови ползи, а само рискове? (много скоро и този подход ще бъде променен и  ГМ храните ще предлагат изключителни „ползи“ и „екстри“, вероятно в сферата на вкусовете, които да примамват купувачите да ги предпочитат. Вероятно самите ГМ храни ще бъдат разделени на обикновени и много евтини, чиято основна задача ще е да предоставят огромно количество (т.е. ще са по-близо до пластмасата отколкото до каквато и да е храна) и на такива с „екстри“, които ще са значително по-скъпи, но за сметка на това ще им се приписват и лечебни свойства. Не трябва да се пренебрегва и фактора цена, защото ако повечето ГМ храни са в пъти по-евтини от доскоро „нормалните, макар и натъпкани с пестициди, храни“, то те ще бъдат най-много купувани именно поради тяхната ниска цена базирана на масовото им производство. – бел. Alien)

Кимбрел, който е автор на книгата „Вашето право да знаете“, споделя още, че е било от критична важност индустрията да пусне на пазара тези храни без да се знае достатъчно за тях, защото в противен случай очевидно хората не биха ги купували.

Друг учен от калифорнийския университет Бъркли – Игнасио Чапела, който изследва ГМО във връзка с това, че тези организми придобиват свойствата на плевели и „сами се засяват“ на места, на които не би трябвало да съществуват, предупреждава:

Ние манипулираме живота по начин, който не разбираме и не можем да контролираме и след това го пускаме в околната среда. Това е една радикална промяна, която е без прецедент и е отвъд всичко, което можем да осъзнаем и е безвъзвратна. Не можем да я върнем.“ 

Джефри Смит

Превод със съкращения: Alien 

Нараства броя на продукти като картофи, домати царевица, както и ред зеленчуци, които купуваме в супермаркетите, които са генетично модифицирани. Властите занимаващи се с контрола върху храните и биолозите експериментиращи с манипулацията на ДНК-структурите, които работят за големи хранителни компании твърдят, че тези продукти са преминали през значителни тестове и не представляват опасност за общественото здраве.

Според други специалисти обаче, които дават гласност на проблема във филма „Учени под атака – науката в магнетичното поле на парите“, тези твърдения са голяма лъжа.

Линкове към 4-те части на филма на английски:

http://www.dailymotion.com/video/xl17bh_scientists-under-attack-part-1_tech
http://www.dailymotion.com/video/xl17ka_scientists-under-attack-part-2_tech#rel-page-1
http://www.dailymotion.com/video/xl17ny_scientists-under-attack-part-3_tech#rel-page-2
http://www.dailymotion.com/video/xl17xo_scientists-under-attack-part-4_tech#rel-page-3

http://www.parallelreality-bg.com/statii/alternativa/378-2011-11-17-02-29-02.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!