Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разпад на държавността - президентът унижен!

Управляващите или не искат да има борба със злоупотребите по високите етажи на властта, или се страхуват от участието на държавния глава в нея

Никой, никога не е унижавал така държавния глава на България.
Това се случи днес в центъра на София.
 
Управляващите открито пренебрегнаха заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, насрочено от президента Румен Радев по толкова важна тема като корупцията.
Премиерът Бойко Борисов закъсня с час и половина, заради среща с протестиращите работници от „Емко“. Вицепремиерите Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Екатерина Захариева не се явиха. Каракачанов и Захариева поради ангажименти в чужбина. Не дойде и председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров. Не стана ясно защо отсъстваха Симеонов и Сидеров.
 
Когато става дума за консултативен съвет по темата „корупция“ няма извинени отсъствия. Има явно демонстрирано нежелание да се намери дата, удобна за всички. Има явно демонстрирано неглижиране на темата, по която бе свикан съветът – борбата със злоупотребите по високите етажи на властта.

Има явна демонстрация, че независимо от клетвите от страна на ГЕРБ - че дори няма да споменават името на президента, войната с него продължава.

Войната между институциите не е непознато явление у нас. Жан Виденов и Желю Желев бяха във война. Иван Костов и Петър Стоянов кръстосваха саби в края на мандата на Костов. Студен вятър вееше и в отношенията между Сергей Станишев и Георги Първанов от един етап нататък.
Но всичките тези политици запазваха добрия тон. Никой никога не показа пренебрежение към президента.
Представяте ли си къде щеше да бъде България, ако Жан Виденов, Николай Добрев и Георги Първанов не бяха отишли на заседанието на КСНС на 4 февруари на „Дондуков“ 2?

Темата на днешния КСНС бе корупцията. Има ли по-важна тема за България от корупцията?

Защо не сме в Шенген? Защо десет години след като е член на Европейския съюз, България продължава да бъде под мониторинг от Брюксел? Защо само преди дни, когато страната ни получи пасивен достъп до информационната система на Шенген, Германия и Холандия използваха темата, за да поставят отново, свързаните с нас въпроси, които ги притесняват?

Отговорът е един – защото нашите партньори смятат, че няма напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това е дипломатичният израз, с който ни казват, че не се държим като европейска страна. Нещо повече. Досега за всичко, свързано с интеграцията в европейските структури, България и Румъния вървяха в комплект. Сега България е отделена и не за добро. Представяте ли си какъв ще бъде отзвукът, ако утре Румъния бъде приета в Шенген, а ние - не?!

Корупцията е темата, по която президентът Румен Радев е безпрекословен. От кандидатпрезидентската си кампания до днес.
Но управляващите явно смятат, че борбата с корупцията ще се води както те решат и когато те решат.
И тъй като борбата с корупцията е основна част от политическата картина, властта държи да покаже, че тя определя правилата на политическата игра. Които явно включват използването на „остриета“, които да правят намеци за президента Радев. Да създават внушения, ей така, с подхилкване, без дори да наричат това, което внушават на глас. И всичко това с една цел – да се руши на подсъзнателно ниво авторитетът на Радев.

Може би го правят от страх. Страх, че Румен Радев може да стане още по-популярен, ако оглави процесът на пречистване?

Страх от разкритията, до които може да стигне един антикорупционен орган, чиито шеф е посочен от държавния глава?

Но тези страхове нямат значение. Има значение друго.

Има значение разпадът на държавността. Има значение отказът да се търси и намира съгласие по наболели проблеми, какъвто е смисълът на консултациите при държавния глава.
Затова празните столове на заседанието на КСНС са събитие, което няма да изчезне като дим в небитието. Ще се връща като бумеранг. И допълнително ще руши държавността.

Б.а. Половин час след написването на този материал правителствената информационна служба излезе с официална позиция, в която се казва, че борбата с корупцията и приемането на антикорупционно законодателство са приоритет в работата на правителството. "Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", пише още в документа от "Дондуков" 1.

http://epicenter.bg/article/Unizhenieto-na-prezidenta/138096/11/33 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!