Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Загадката на нетленния лама Итигилов

Хамбо Лама Итигелов

Пандито Хамбо-лама XII Даши-Доржо Итигилов е бурятски религиозен деец, лидер на будистите в Източен Сибир, роден през 1852 г. , починал през 1927 г. Итигилов се занимавал с будисткото учение 23 години и получил фундаментални знания по тибетска медицина. Той бил практик на много високо ниво; написал труд по тибетска фармакология и от 38 години до края на живота си написал над 50 книги по будизъм.

Според легендата, на 15 юни 1927 г. Итигилов заел позата на лотос, събрал учениците си и им дал наставлението: “Вие ще ме навестите и ще видите тялото ми след 75 години…” След това ги помолил да му прочетат hyra Намши – специалната молитва-благопожелание за починал. Учениците не посмели да я произнесат в присъствието на живия си учител. Тогава Итигилов започнал да чете сам молитвата и постепенно учениците я подели. Така, намирайки се в състояние на медитация, будистът според будисткото учение преминал в нирвана – понятие в индийскаа религиозна мисъл, което означава свобода от желания, страдания и привързаности, състояние на покой на съзнанието, висша цел в стремежа на вярващите. Итигилов бил погребан в кедров куб в положението лотос, в което се намирал, преди да почине.

Според завещанието, през 1955 г. група лами, тайно от властите отворила саркофага с тялото на Итигилов и се убедили, че състоянието му не се е променило. Ламите провели нужните обряди, сменили дрехите му и отново го върнали в гроба.
През 1973 г. група лами отново огледали тялото на Итигилов и се убедили, че то се е запазило.
На 10 септември 2002 г. група лами отново вдигнали саркофага, изпълнили нужните ритуални действия и го пренесли в един от будистките манастири в Русия.
На учените будистите в Бурятия разрешили да проучат феномена на нетленното тяло на ламата Итигилов.
Виктор Звягин, заслужил лекар в РФ, професор твърди, че темперутара на тялото под 20 градуса е признак на смърт. Изследването на кожата на Итигилов през 2004 г. показало, че бромът в тялото на ламата надвишана нормата 40 пъти. Бромът се съдържа в изобилие в бобовите растения – грах, фасул, леща и той може да потиска чувствителността в организма, да ограничава постъпващите стимулиращи импулси отвън.
При есхумацията станало ясно, че саркофагът на Итигилов е пълен със сол, която на места увредила кожата му, изсушила я, което обяснява колебанията в теглото на мумията.
През 2005 г. медицинските и биологичните изследвания на мумията на Итигилов били прекратени.
Така Итигилов медитира вече 90 години…
Изводът от изследванията на учените: починалият през 1927 г. човек се намира в състояние, неизвестно на науката.
Проф. Виктор Звягин се надява, че съвременните научни методи – неутронно-активационният анализ, компютърната томография и други, могат да изяснят ситуацията с мумията на Итигилов и да дадат отговор на многото въпроси.
Според Галина Ершова, професор в Руския държавен университет и доктор на историческите науки, ламата Итигилов в живота си целенасочено ял много бобови храни, а след това с помощта на самохипноза изключил жизнените енергоомбенни функции в своя организъм, т.е. той се потопил в дълбока медицатия и изпаднал в анабиоза, след което настъпила смъртта му.
Не всички учени са съгласни с тезата, че Итигилов е мъртъв.
Борис Болшаков, академик в руската Академия на науките, с помощта на прибор измерил “биополето на Итигилов”; размерите на биополето потресло академика – 23 хиляди километра! Това е почти два пъти повече от диаметъра на Земята. На базата на този параметър Болшаков направил извода, че Итигилов е жив… Но възниква въпросът – как се храни?
Болшаков смята, че Итигилов се храни чрез потока честоти, които звучат в молитвите. Когато ламите провеждат молебен, а това се случва всеки ден, честотата на вибрациите на произнасяните от тях думи, отговаря на честотата на вибрациите на клетките в мозъка на Итигилов.
Това са последните научни проучвания на нетленното тяло на ламата.
Може само да съжаляваме, че учените не успели да направят магнитно-резонансна и компютърна томография на мумията на Итигилов. Те биха позволили да се види какво става в тялото. Жалко, че съвременната наука нищо не може да каже за този феномен, който отвори пред нас вратите на непознатото и необяснимото.

http://rasper-bg.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!