Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йордан Цонев: ГЕРБ грешат, ако мислят че ще воюват само с гласовете на БСП за Румен Радев

Война между институциите ще е изключително вредна за България – и за европейската визия, и за икономическия растеж, каза по БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

ГЕРБ грешат, като приемат гласовете за президента, като гласове само за БСП. Двата милиона. гласа за Радев са гласове, които не искаха ГЕРБ да управлява. Това са гласовете на хората, които искат да има баланс във властите. Когато воюват, те ще воюват с тези хора, заяви Цонев. 

Той каза, че от ДПС искат председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев да се извини на ранените с огнестрелно оръжие по време на митинги и протести от органите на МВР по време на комунизма. От Движението обвиняват  Велчев в ксенофобски изказвания. Става въпрос за допълнение на Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресираните лица. Към лицата добавяме ранените с огнестрелно оръжие по време на митинги и протести от органите на МВР. Има такива хора, те не са много. Г-н Велчев през цялото време говори за материална реабилитация, но когато правиш дарение, хората не трябва да знаят за него. Благотворителността е анонимна.
С какво ние предизвикахме г-н Велчев с този законопроект, че да говори, че го внасяме тенденциозно, че българите ще плащат, че ние възмездяваме нашите мюсюлмани и т.н. Хората са чувствителни – каквото чуят, го приемат лично. Не можеш да ги делиш на наши ваши.

Този законопроект е за всички български граждани. Някои от тези хора са стреляни в гръб и са ранени в гръб. Имаше реплики на г-н Велчев, които, меко казано, не му правят чест. Няма случайно пострадали от тоталитарния режим, особено на митинги и протести, каза депутатът от ДПС. 

Всичките действия на ГЕРБ в последните няколко години ни навяват на мисълта, че са ксенофобска партия. Мислехме, че просто са принудени да прибегнат към националистическите формации, но видяхме една прогесрираща градация в отношенията им. ГЕРБ казват, че българските националисти са умерени. Няма умерен национализъм, национализмът е крайна идеология, подчерта Цонев. 

ГЕРБ имаха поне пет различни опции да управляват, но те избраха опция, с която да ударят шамар на европейското лице на България. Реакцията на Европа е много сериозна – там категорично не се приема тази коалиция. Никой няма да извика премиера ни, да му издърпа ушите, да му каже: "Недей да правиш тази коалиция", но отзвукът е сериозен и тепърва ще се усеща, посочи депутатът от ДПС. 

Има голяма разлика между патриот и националист - патриотите държат на всички живеещи в държавата хора, а националистите мразят различните етноси и воюват с тях. Ние сме за обединяващия патриотизъм на всички български граждани. Няма да се уморя да казвам, че българските турци са най-големите патриоти у нас, защото те избраха да останат в България, въпреки че бяха унижавани и мачкани, каза още Йордан Цонев.

http://epicenter.bg/article/Yordan-Tsonev--GERB-greshat/137853/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!