Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Гарелов: И Виктор Николев ще бъде отстранен от Нова телевизия

София Владимирова, председател на СЕМ, коментира в предаването "Хоризонт за вас" по БНР случилото се в студиото на Нова телевизия, когато по време на интервю депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заплаши журналиста Виктор Николаев с репликите: "За такъв въпрос аз, ако бях шеф на "Нова", уволнявам" и "Вече изядоха хляба на колежката Ви. И тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ." 

"Не приемаме заплахи към журналисти, защото гостите се канят, именно за да отговорят на въпросите на журналисти по актуални въпроси и важни теми.Подобно поведение се доближава до езика на омразата. СЕМ ще направи мониториг на този случай и ще се произнесе според своите правомощия. Намирам го за неприемливо. Често се повдига въпросът, доколко регулацията трябва да отстъпва на саморегулацията. Никой не може да замести личната отговорност", заяви Владимирова. 

Силвия Великова, журналист от програма "Хоризонт" и председател на синдикат "Свободно слово" в БНР: 

"Валери Симеонов днес отказа да отговори на въпроса той ли кадрува в медиите и какъв е проблемът с въпросите на Виктор Николаев. Той не отговори на въпроса какви въпроси може и какви не може да се задават. Имаме едно доказателство със сигурност, че един от хората, които тази сутрин заплашваха Виктор Николаев, не осъзнава какво е направил. Много сме активни в социалните мрежи, но като цяло обща журналистическа реакция няма.От репликите на Антон Тодоров и Валери Симеонов днес възникна въпросът - свалена ли е била Ани Цолова. Оставаме с впечатлението, че Ани си е отишла заради въпросите, които задава. Ако медията позволява това, остава усещането, че един или друг журналист с висок рейтинг си отива, защото задава въпроси. 

Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти:

"Топката в момента е в ръцете на медиите. Тези изказвания са ясно послание за отношението на политиците и управляващите към медиите. Те не искат свободни журналисти, които задават адекватни въпроси, а искат една среда, която да предава безкритично техните послания. За съжаление медийната общност е изключително разединена." 

Журналистът Иван Гарелов каза, че не е изненадан от случилото се: 

"Това е част от процес, това е овладяване на цялото медийно пространство и подчиняването му на един център. Връщаме се към едно управление на медиите от времето на Жданов. Питахте ли се защо Виктор остана, а Ани беше отстранена. Предстои Виктор също да бъде отстранен. Тези двама политици са информирани, затова си позволяват такива реакции, защото знаят, че това ще се случи. По-важно е защо допускаме да бъде овладяно цялото медийно пространство. Струва си да се направи опит да се преброят медиите - колко ще издигнат глас за свободата на словото."

http://epicenter.bg/article/Ivan-Garelov--Vrashtame-se-kam-edno-upravlenie-na-mediite-ot-vremeto-na-Zhdanov-/137928/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!