Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Газпром”: Иде дядо Мраз

"Газпром" заяви, че Европа съвсем скоро ще има нужда от нови транспортни мощности за доставка на руски газ.

Дори при пълно натоварване на газопровода "Северен поток - 2", Европа ще има нужда от  нови съоръжения за доставка на природен газ, ако сегашните пазарни тенденции продължат, заяви заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев пред ТАСС.

"Фактът, че този проект ще бъде натоварен не на 100 процента, а дори и над проектните мощности, доколкото технологията позволява, както се случва с действащия 'Северен Поток -1", не подлежи на съмнение (необходимостта от нови съоръжения)", предава думите му агенцията.

Според Медведев е очевидно, че няма кой да замести руския газ, а търсенето за него само нараства и ще продължи да расте, така че се очаква тази година отново да бъдат доставени рекордни количества газ за Европа.

Той смята за възможно да се изградят допълнителни мощности, ако тенденцията на повишено търсене продължи - може да не са достатъчни дори "Северен поток - 2" и двете разклонения на "Турски поток".

По думите на Медведев Европа признава необходимостта от доставка на руски газ.

"Европа усети вкуса на газ, върна се към този вкус, особено след миналата зима, която показа, че много се говори за енергията от възобновяеми източници, но когато Дядо Мраз чука на вратата, единственият надежден източник на енергийните доставки е природният газ", коментира заместник-шефът на "Газпром".

Той е сигурен, че газът ще остане основен енергиен източник, дори при по-нататъшно увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийните системи на Европа.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-gazprom-trabi-uvelichenie-krajat-zhen-potok-rusia-putin-26440121?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!