Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитска арабия иска руски оръжия – от Калашников до С-400

Саудитският крал Салман договори в Москва закупуване на руско оръжие
Сн.: БТА

Саудитска Арабия подписа споразумение за закупуване на руски системи за противовъздушна отбрана и тяхното производство в страната.

Саудитска Арабия и Русия подписаха предварително споразумение, създаващо възможност за закупуване на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, както и производството им в саудитското кралство, което е традиционен съюзник на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меморандумът беше подписано по повод посещението на саудитския крал Салман в Москва, който се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл.

Освен закупуването на системи С-400 се предвижда и покупката на противотанкови ракетни комплекси Корнет-ЕМ, тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А, автоматични гранатомети АГС-30 и автомати "Калашников" АК-103, според комюнике на саудитската военно-промишлена компания (САМИ). 

Ройтерс потвърди новината за сключването на споразумение за покупката на С-400, като цитира саудитската телевизия "Ал Арабия". 

Освен това Рияд е подписал меморандум за разбирателство, предвиждащ Русия да помогне на кралството да развие собствената си военна индустрия.

Борба с тероризма

Саудитският крал Салман и руският президент Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Северна Африка и подчертаха необходимостта от борба с тероризма, предаде Ройтерс, цитирайки руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви на съвместна пресконференция със саудитския си колега Адел ал Джубейр, че двамата държавни глави са наблегнали на необходимостта от намирането на мирно решение на конфликтите в региона.

Саудитският крал е оценил позитивно мирния процес от Астана, целящ решаване на конфликта в Сирия, заяви Лавров.

Той добави, че Москва подкрепя предприетите от Рияд стъпки за обединяване на сирийската опозиция, за да може тя да участва в мирните преговори.

Ал Джубейр каза, че двете страни си сътрудничат за обединяването на сирийската опозиция и подчерта, че Русия и Саудитска Арабия са единодушни, че териториалната цялост и държавните институции на Сирия трябва да бъдат запазени.

Саудитският външен министър заяви, че Москва и Рияд вярват в принципа на ненамеса във вътрешните работи на други страни и в принципа на запазване на териториалната цялост на страните. 

Русия и Саудитска Арабия се договориха и за сътрудничество в областта на ядрената енергетика и при усвояването на Космоса, добави Лавров, цитиран от ТАСС. Освен това страните ще си сътрудничат за аграрната промишленост и за инфраструктурни проекти, заяви той

http://dnes.dir.bg/news/orazhia-sauditska-arabia-rusia-putin-26437515?nt=10

Руското МО: Ние освободихме Сирия, а не САЩ – те се занимаваха с въоръжаване на терористи 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!