Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руското МО: Ние освободихме Сирия, а не САЩ – те се занимаваха с въоръжаване на терористи

Говорител на руското министерство на отбраната спори с американски журналист кой е освободил Сирия от "Ислямска държава".
Армията на Сирия с помощта на руската бойна авиация за две години е свела контролираната от "Ислямска държава" територия на Сирия до по-малко от 10 процента, докато САЩ през това време се занимаваха основно с наблюдаване и въоръжаване на терористи.

Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков по повод изказване на американския журналист Майкъл Бом, цитиран от ТАСС и БТА.

Бом написа в сайта на радио "Ехото на Москва", че 90 процента от територията на Сирия и Ирак са освободени от ИД благодарение на водената от САЩ антиджихадистка коалиция.

"Ако Майкъл Бом казва, че САЩ и международната коалиция са "освободили" 90 процента от територията на Сирия, той трябва непременно да добави - не от терористите, а заедно с тях", заяви Конашенков.

Той отбеляза, че след две години борба с ИД на международната коалиция и САЩ към 30 септември 2015 г. около 90 процента от територията на Сирия са били под прекия или косвения контрол на терористите.

"Цялата военна "стратегия" на САЩ по онова време се свеждаше до съзерцаване на настъплението на "халифата", въоръжаването на главорези под формата на помощ за "сирийската опозиция" и броенето на дните до падането на законната държавна власт на Сирия", заяви говорителят на руското министерство на отбраната.

По думите му след включването на Русия в борбата с ИД в Сирия на 30 септември 2015 г. територията на "халифата" се е свила до по-малко от 10 процента.

Рогозин: Руското оръжие се прави за войни, а не за паради

"При това на освободената от ИД територия на Сирия няма никакви следи от американско присъствие, а с възстановяването на мирния живот и оказването на помощ на сирийците се занимават офицерите от Центъра за помирение на враждуващите страни", отбеляза Конашенков.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-islyamska-darzhava-26438786?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!