Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шотландското правителство забрани фракинга

Според министъра на енергетиката на Шотландия неконвенционалният добив не само среща силна съпротива в обществото, но и би довел до неоправдани щети върху околната среда

Шотландското правителство въведе забрана за фракинга след консултации, които са установили преимуществено негативно отношение сред обществеността и слаби икономически оправдания за такъв вид добив на енергийни ресурси, съобщава Guardian.

Енергийният министър на Шотландия Пол Уийлхаус коментира пред медиите, че ако се позволи фракинга, това би подкопало амбициите на местната власт да съкрати рязко емисиите на парникови газове и би довело до неоправдани щети за околната среда.

Макар че Шотландия се нуждае от природен газ за отопление и зa химическата си индустрия, икономистите от KPMG са изчислили, че неконвенционалният добив би увеличил брутния вътрешен продукт на областта едва с 0.1%, като същевременно ще съсипе околната среда в зоните, където се практикува.

Общественото обсъждане на политиките за фракинга е привлякло над 65 хил. отговора от граждани, като около 65% от тях са от общности в централна Шотландия, в които в миналото са се добивали въглища и сeга са станали цел за фракинг индустрията. Според икономическия министър 99% от мненията на гражданите са били против този тип добив.

По думите на Уийлхаус фракингът би имал „дълготрайни негативни ефекти върху общностите” и ще навреди на общественото здраве, околната среда и климатичните цели на Шотландия. Той добави, че въведеният преди две години мораториум върху добива на шистов газ ще бъде направен постоянен съгласно правомощията на местното правителство в Единбург да контролира лицензите за добив на петрол и газ. „Ние имаме морална отговорност да отговорим на климатичните промени и икономическа отговорност да подготвим Шотландия за нови по-екологични възможности за развитие”, заяви той пред шотландския парламент.

„Това е победа за околната среда и за местните общности, които се борят срещу фракинга”, коментира Мери Чърч, ръководител на кампанията „Приятели на Земята” в Шотландия. „Това е огромна победа за анти-фракинг движението, особено за тези, намиращи се на фронтовата линия срещу тази мръсна индустрия в Шотландия, които работят за такава забрана от шест години”, добавя тя.

Еколози-активисти в Англия коментират, че решението на шотландското правителство и подобна забрана, въведена в Уелс, оставя министрите в Лондон напълно изолирани в продължаващата им подкрепа за фракинга.

„След като всичките ни най-близки съседи въведоха постоянни или временни забрани за фракинга, правителството ни се оказва във все по-неудобно положение в стремежа си да го позволи в Англия. Дали сега ще се вслушат в съкрушителните доказателства за рисковете и ще откаже финално одобрение за проектите за шистов добив в Ланкашър и Рейдейл?”, коментира Роуз Дикенсън от „Приятели на Земята” в Англия и Уелс.

Решението предизвика гневна реакция от частната енергийна компания Ineos, която е собственик на рафинерия и химически завод в шотландския град Гренджмут. Управляващият директор на подразделението на компанията за шистов добив Тим Пикеринг заяви, че това е „катастрофално решение”, което ще ощети икономиката на Шотландия.

„Природният газ ще продължи да е нужен на Шотландия в обозримо бъдеще, а добивът в Северно море продължава да намалява. Това трудно за проумяване решение означава, че газът се превръща в разход за шотландската икономика, вместо в стабилен източник на доходи. Това решение праща ясен негативен сигнал към всякакви бъдещи инвеститори в Шотландия. Докладите на експертите ясно заявяват, че тази технология може да се прилага безопасно и отговорно, но ползите от нея ще са за Англия”, изтъква той.

Професор Стюард Хазелдин, експерт по съхранение на въглероден диоксид от университета в Единбург коментира, че местните жители, участвали в обсъждането, ясно са отхвърлили твърденията за икономическите ползи от фракинга. „Отговорите на гражданите ясно показват, че те са готови  да се откажат от съмнителната възможност за краткосрочни финансови печалби в полза на дългосрочните ползи от по-чиста икономика и по-високо качество на въздуха. С това решение продължава западането на изкопаемите горива и придвижването към друг вид генериране на богатство” заявява професорът.

Решението идва след близо тригодишно забавяне от страна на шотландското правителство, след като през януари 2015 г. бе наложен мораториум върху проучвателните сондажи за неконвенционален добив. До този мораториум се стигна благодарение на натиска от страна на опозиционни депутати и на активисти на управляващата Шотландската национална партия, и въпреки интензивното лобиране от страна на енергийната индустрия и подкрепата на някои министри.

През юни 2016 г. местният парламент гласува за пълна забрана на фракинга, която бе подкрепена от лейбъристите, либерал-демократите и Зелените, а депутатите от Шотландската народна партия се въздържаха. Този вот обаче бе необвързващ. В края на миналата година в местния парламент бе внесен законопроект за забрана на фракинга, изготвен от представители на Лейбъристката партия.

Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън и други представители на местната власт проведоха серия от частни срещи с представители на индустрията – включително на компания Ineos и нейните партньори от китайската PetroChina, които заплашват, че липсата на газ може да доведе до затваряне на заводи.

В опит да успокои енергийните компании, Уийлхаус заяви, че шотландското правителство не отрича, че природният газ е жизненоважен за енергетиката и индустрията. Той обаче изтъква, че дори индустрията да прилага най-строгите стандарти, огромната враждебност към фракинга означава, че няма „обществен лиценз” за прилагането му. „Нашата отговорност като правителство е да вземем решение, което вярваме, че е в интерес на хората и страната като цяло. Трябва да сме сигурни, че изборите, които правим, няма да правят компромис със здравето и безопасността, или да нанасят щети върху околната среда, в която живеем”, заявява той.

Решението трябва да бъде одобрено от шотландския парламент по-късно тази година, като се очаква това да стане безпроблемно въпреки острите възражения на местните консерватори. / 

baricada.org


„Шеврон“ спонсорираше правителствен прием на българското посолство в САЩ за 3 март през 2012 г. Поканата за мероприятието. Официалната покана, която виждате, е подписана от посланик Елена Поптодорова. Има 4 лога на фирми, „съдействали“ за осъществяването на насроченото за тогава( 1 март, 2012) тържество. На първо място е поставена именно „Шеврон“, а другите са „ТрансАтлантик Петролиум“, „Сън Едисън“ и „Хъниуел“. ”Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб“, питаха тогава от ВМРО, като припомниха, че ”Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава.”…

https://bultimes.com/

Разкриване на предисторически цивилизации: петролът и еволюционната теория  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!