Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каталуния ще обяви независимост до дни, обяви лидерът й

Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си.
Тази стъпка ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за осъществяване на волята, изразена от каталунците на забранения от испанските централни власти референдум в неделя, отбелязва Ройтерс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пучдемон каза, че правителството му "ще действа в края на тази седмица или началото на следващата".

Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко".

Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90 процента от тях подкрепиха отделяне на областта.

Референдумът, обявен от Мадрид за незаконен, хвърли страната в най-тежката конституционна криза от десетилетия, пораждайки опасения от улично насилие.

Общо 700 000 души са участвали във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие, съобщи общинската полиция, цитирана от Франс прес.
Говорител на кметството уточни, че цифрата включва всички протестни прояви в града следобед и вечерта.

Испанският крал Фелипе Шести в обръщение към нацията, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност.
Кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи.

Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт, каза монархът в необичайно остра реч от двореца.
Кралят предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания, посочва Франс прес.

"Отговорност на легитимните държавни власти е да гарантират конституционния ред и нормалното функциониране на институциите, зачитането на правовата държава и автономията на Каталуния", заяви Фелипе Шести.

"Той знае, че повече не е наш крал. Говори така, сякаш ние не сме част от Испания", реагира 49-годишна възпитателка в Барселона.

http://dnes.dir.bg/news/ispania-nezavisimost-evropeyski-parlament-katalunia-referendum-26428661?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!