Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ обяви персонална война на най-големите крадци, и по съвместителство, вождове на Русия

Но опиянени от бесните пари, излезлите от питерските бедняшки квартали поискаха и „геополитическо величие“ за себе си и за своите династии

Андрей Пионтковски, svoboda.org

Новият американски закон за санкциите срещу Русия означава обявяването на цялото руско политическо ръководство, което акумулира в САЩ своето богатство, извън закона. На финансовото разузнаване на САЩ е възложено в срок от 180 дни да изясни (но най-вероятно това отдавна е известно) всички активи, принадлежащи на върхушката на руската управляваща класа, започвайки с Владимир Путин, и да публикува тези данни. След което ще бъдат приложени действащите в САЩ закони за борба с прането на пари, спечелени по престъпен начин. Това е принципно ново по характера си отношение на САЩ с путиновия клептократичен режим. 

Защо тези закони не се прилагаха по-рано? 

Защото докато действията на руската върхушка се ограничаваше в разграбване само на собствената им страна, тази ситуация устройваше Запада, който никога не се е отличавал с кристално чиста принципност.

Ако наричаме нещата със собствените им имена, Западът беше бенефициент-съучастник на тези машинации. Но опиянени от бесните пари, излезлите от питерските бедняшки квартали поискаха и „геополитическо величие“ за себе си и за своите династии.

И поискаха те от американската златна рибка не само статута на най-богатите хора, но и нова „ялтенска сделка“, която да ги признае за 

властелини на половината свят 

и да им предаде във владение цели народи и държави. 

Методичното помпане в западната икономика на изнесени от Русия над един трилион долара (такава е оценката на авторитетното бюро за икономически разследвания на САЩ) простодушно се съчетаваше в съзнанието на тези субекти със страстното желание да навредят на същия този Запад, и преди всичко на САЩ, навсякъде и винаги когато е възможно. 

Цитирам закона, който уточнява какво точно ще бъде разследвано от финансовото разузнаване на САЩ: "Най-големите политически дейци и олигарси, близки до властта в Руската федерация, техните състояния, близостта им с Путин и други членове на управляващия елит, участие в корупция, източниците на доходите им и активите на членовете на техните семейства, връзки с чуждестранен бизнес“.

Това е заплаха не само за активите на приятелите на Путин, това е крушение на целия им начин на живот, без който нито те, нито техните издънки вече не си представят своето съществуване: това са и съвременната западна медицина, обещаваща не само политическо, но и биологично „безсмъртие“, образование за децата и внуците им, имоти на най-скъпите курорти, и още много неща, които представляват „дискретния чар“ на най-висшия етаж на световната буржоазия. И сега всичко това ще им бъде отнето.

Въвеждат се визови ограничения – според близостта с Путин. 

Обявена е персонална война на стотнята на най-големите крадци

на Руската федерация и по съвместителство – нейни вождове.

Във всеки случай навиците на посткомунистическите управници – да крадат в Русия, а династично и хедонистки да се наслаждават на висшите стандарти на Запад – повече няма да съществуват. Такава форма на клептократично битие изискваше активното и далеч не безкористно сътрудничество на западните елити. Но и руската държава, и отношенията и със Запада вече ще бъдат организирани по друг начин. Може би, много по-лошо, но по друг начин.

И така, мистиката на 2017 година пак сработи, макар че не всички още са забелязали. Революцията беше извършена не „отдолу“, нито „отгоре“ , а „отстрани“, на 2 август. Не забелязаха, защото това не бяха моряците на Айзенщайн картинно превземащи Зимния дворец, а сриване на фундаменталните основи на съществуващия строй, отречението на „императора-самодържец“ – отмяната на член 6 от Конституцията на СССР.

Ще напомня как близкият до Кремъл политолог характеризира нейните духовни опори в съвременния династически (!) етап (2010–2020):
1. По-нататъшно конвертиране на властта в собственост (чрез нов етап на приватизацията, използването на бюджетни средства и преференции от страна на властовите структури за развитието на печеливши бизнеси, създаване на нови „ренти“);
2. Осигуряване на предаването на получената през 1990–2000 година собственост по наследство, създаването на потомствена аристокрация;
3. Осигуряване на легитимация на собствеността на Запад.

Династичното десетилетие, което дойде след бурните 90-те и тлъстите „нулеви“ години, политически приключи на 2 август 2017 година. 

Срути се носещата опора №3, и затисна един трилион долара 

в сметките на виолончелистите. И сега ще бъдат „занулени“ резултатите от четвъртвековното функциониране на държавната машина на РФ. Как ще се държат тези сто най-могъщи хора на Русия, които смятат, че са собственици на този трилион, тази златна стотня на висшето руско ръководство? Те се оказаха в много сложно положение. За Запада те са крадци, а някой, дори военнопрестъпници. Пътят на Запад, и преди всичко достъпът им до тяхното богатство, вече е закрит за тях и техните наследници. Четвъртата световна война беше загубена от тях. Не се предвижда никаква „Ялта“. И никога няма да ги приемат сред истинските буржоа. Значи – спешно трябва да се смени поведението…

Първото, което те ще опитат да направят е хибридна капитулация, тоест такъв завършек на хибридната световна война, който Западът би бил склонен да приеме като отстъпление на Кремъл, а на руския телевизионен зрител може да бъде „продадено“ като „победа на изправящата се от колене Русия“. 

Но това, което сега предлага Москва, – частично разполагане на миротворци в Донбас, може би, би било интересно на Запада преди две години. Но като съдим по реакцията на американските власти, Вашингтон категорично не приема тези предложение като достатъчно основание за снемането на каквито и да било санкции, още по-малко – персонални.

С "Акт за противодействие на агресията на правителствата на Иран, Руската федерация и Северна Корея“ в руското публично пространство се случа нещо необичайно. Къде отиде всенародното осъждане на унизителния и оскърбителен за руското ръководство закон? Къде са "Топола" и "Искандер"? Оглушителното мълчание на кремълските пропагандисти красноречиво свидетелства, че 

ударът е попаднал в целта

Изглежда, че непосредствено засегнатите от новия закон за санкциите неправилно са изтълкували отношението на американския Конгрес към тях. Те предполагат, че им е поставен ултиматум: в продължение на 180 дни да изпълнят някои условия, за които може и да се спазарят. Това е сериозната заблуда на руските трилионери. 

Те вече са „заприходени“: на финансовото разузнаване на САЩ е дадена задача със силата на закон, която трябва да бъде изпълнена в срок от 180 дни. Времевите рамки са заложени, за да подтикнат Доналд Тръмп, който крайно неохотно подписа закона, почти единодушно приет от Конгреса.

Процесът на саниране на кремълския трилион вече е започнал и е необратим. Най-сръчните сред интелектуалната прислуга на Кремъл разбира това обстоятелство и в оперативен план предлага нестандартни идеи за спасяването на свещената „черна каса“.

Членът на Президиума и на Научния съвет на Руския съвет по външна политика, член на Международния дискусионен клуб "Валдай", член на научния съвет на РИА Новости, член на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика, ръководител на изпълнителната дирекция на Световния политически форум  Ярославл Владислав Иноземцев публикува в American Interest статия, в която предлага на САЩ да изкупи за 2 трилиона долара както чуждестранните активи на руските клептократи, така и принадлежащите им компании в Русия и така веднъж завинаги да бъде решен екзистенциалния им проблем (легализация на награбеното), и така да избегнат разорителната и изтощителна хибридна война с Русия.

Ето какво пише Иноземцев: 

"Ние трябва за момент да спрем и да се попитаме: защо му е на Запада да изтощава ресурсите си, след като Русия не се управлява нито от Сталин, нито от Хитлер, нито от подобни на тях лидери, вманиачени от идеологии, стремящи се към световно господство, а по-скоро банда клептократи, каито държат парите си в западни банки, купуват имоти на Запад, изпращат децата си в западни университети и имат не само задгранични паспорти, но и право на временно пребиваване?

Тези хора не биха управлявали Русия, така както го правят сега, ако наистина се стремят към световно или регионално господство. Сега те управляват така, че да извлекат материална изгода владеейки корпорацията „Русия“. Ако срещат препятствие на пътя си, това предизвиква у тях досада. Елитът на руските политика и бизнес се държи така, сякаш вече не се надява на стабилност в близките 30 години. Всъщност, по-голямата част от представителите на този елит са се подготвили за това, че още утре може да изгубят руските си активи. Ще се пазарят ли тези хора ако сериозен купувач им предложи добра цена? Съмнявам се. 

Ние не трябва да мислим за тези 2 трилиона като за пари, които ще похарчим и забравим. Покупката на Русия ще се превърне в най-добрата инвестиция, която американското правителство някога е правило. Такава сделка може да се окаже изгодна и за двете страни. Може да се предположи, че до сключването на тази сделка всички представители на Русия ще получат съдебен имунитет за извършването на финансови престъпления, както и, че всички пари ще бъдат освободени от проверки".

Дързък план, макар и доста спорен план. Но тайните мисли и стремежи на руската управляваща върхушка Иноземцев е разчел и транслира правилно. Статията му е един вид мек и интелигентен шантаж на САЩ уж от позициите на американските национални интересите, и даващ на трилионерите да „скочат от влака“ с думите: „Прощай, отмытая Россия, и ты, послушный нам народ!".

(В оригинала на стихотворението на Лермонтов се казва: 
„Прощай, немытая Россия, 
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, им преданный народ“. 

"Прости, немита Рус, с години,
страна на господар и роб,
народ, ти предан им до гроб. Преводач: Роберт Леви.

Пионтковски прави игрословица с думите „немытая“-немита и „отмытая“ – измита, думата се ползва за „пране на пари“-Бел. Faktor)

Именно за „скачането от влака“, а не за поредните „избори“ на пожизнения президент си шепнат в тези минути в най-тесния кръг на „избраните“.
Путин В.В. беше мил  и драг на корпорацията преди всичко като гарант на нейните активи в чужбина. А на кого ще е интересен сега, ако вече не може да изпълнява задълженията си на вожд на народа в критична ситуация, когато „цветът“ на този народ на всяка цена трябва

да изпере трилион и да „скочи“ в движение

Интересна храна за размисъл на всички заинтересовани лица дава благополучно завършилият случай „Скринник“. Госпожа Елена Скринник не принадлежи към кръга на трилионерите. Тя е обикновен бивш министър на селското стопанство на Руската федерация. Разследването срещу нея започва в Швейцария през 2013 година, когато властите забелязват, че на сметката и в продължение на 5 години постъпват 140 милиона долара.
През 2015 година швейцарската прокуратура блокира над 60 милиона долара от сметките на бившия министър в рамките на разследване на пране на пари придобити по престъпен начин. При това Скринник твърдеше, ме няма никакви сметки в Швейцария. Но през август тази година делото беше закрито, беше и върнат достъпът до банковите сметки.
Прокуратурата съобщи, че Русия е отказала правна помощ на следствието и затова не са открити достатъчно доказателства за пране на пари.

В случая със Скринник руската държава отказа да се смята за потърпевша от действията на бившия министър и по силата на корпоративната солидарност не предприе нищо. А кой тогава ще бъде потърпевш в случая с руския трилион в САЩ? Много е удобно за престъпниците, че те самите, но не като физически лица, а като ръководители на руската държава ще решават този въпрос.  И естествено те няма да признаят, че в качеството си на ръководители на Русия са потърпевши, което ще затрудни действията американските правоохранителни органи и може да даде шансове за сключване на сделка. 
Е, няма да могат да продължат да ръководят Русия, но и за какво ще им трябва тази държава, след като са получили един-два трилиона.
С огромно чувство на облекчение и успешно изпълнена историческа мисия ще се сбогуват с Русия…

Превод: Faktor.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!