Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разпитват и Плевнелиев по делото срещу Ненчев за ”МиГ-29”

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) ще бъде разпитан по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за ремонта на изтребителите "МиГ-29".
Плевнелиев е бил призован да се яви днес, но е изпратил писмо, че от 1 до 7 октомври ще е извън България, затова ще даде показания на 8 ноември, съобщи "24 часа".

Разпитът му ще се проведе по искане на прокуратурата, но и защитата е съгласна

"Ние също желаем неговия разпит. Той е бил ръководител на нашата делегация, като държавен глава, на срещата в Уелс на 3-ти и 4-ти септември 2014 година, когато именно се взимат тези решения.

Засега ние нямаме нужда от никакви свидетели, тъй като делото е изяснено. Ние твърдим изначално, че обвинителната теза е погрешна и че не би следвало въобще да му бъдат повдигани обвинения на г-н Ненчев. Просто се изчерпва процедурата по събиране на доказателства", каза адвокат Менко Менков, който преди време защитаваше и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Въпросната среща на НАТО през завърш с комюнике, че трябва да се ограничи зависимостта от Русия.

Съдебният процес стана първият, по които като свидетели са разпитвани двама държави глави. През лятото показания даде и президентът Румен Радев.

Днес показания даде и бившият служебен министър на обраната в кабинета на Георги Близнашки Велизар Шаламанов.

Николай Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договор с руска компания "РСК-МиГ" за ремонта на изтребителите, а наредил да се скрие в метална каса.

Срещу Николай Ненчев беше повдигнато и друго обвинение - че през периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила обществена поръчка за изготвяне на военно облекло. На първа инстанция обаче бившият министър беше оправдан.

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-%D0%9Dikoli-%D0%9Den%D1%87ev-26426428?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!