Следвайте "Буднаера" в Телеграм

М. Андреев: ГЕРБ употребиха А. Тодоров. Всичко, което е писал в книгите си „Шайка 1“ и „Шайка 2“ за Борисов, ГЕРБ и хората около вожда е истина...

"ГЕРБ употребиха Антон Тодоров. Чух го да казва, че никога няма да бъде Методи Андреев 2."
 
Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Той коментира отказа от страна на управляващата партия да номинира депутата Антон Тодоров за шеф на комисията по досиетата.
 
Аз обаче не позволих да бъда употребен, подчерта Методи Андреев. Той е бивш председател на първата комисия по досиетата.
 
Всичко, което Антон Тодоров е писал в книгите си „Шайка 1“ и „Шайка 2“ през 2013 година за Борисов, ГЕРБ и хората около вожда е истина. Това коментира бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев в студиото на Би Ти Ви.  

"Човек си задава въпроса дали ни управлява Граждани за европейско развитие на България или Граждани за евразийско развитие на България“, посочи Андреев.

По думите му първият мандат на ГЕРБ е бил надежда за много хора, вторият – разочарование, а третият ще е катастрофа за десноцентристките ценности на България.

„В миналото Народно събрание организирахме група за натиск – Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Заедно с много други колеги предлагахме законопроекти, които не идваха точно от ГЕРБ, но направихме много сериозна промяна в Закона за досиетата, която превърна Комисията в много сериозен инструмент за осветяване на миналото. Цветан Цветан беше човекът от ГЕРБ, който искрено помагаше на тази наша дейност. От друга страна има друга голяма сила – на вожда. Тя показва коренно различна посока от това, което десните в ГЕРБ, Цветанов и групата за натиск правихме. От една страна ГЕРБ подкрепя това законодателство, в същото време пред очите на всички ни Бойко Борисов посочи за кандидат от ГЕРБ човек, който е бил обявен три пъти за агент – Георги Марков. Какъв е този сигнал?“, коментира Андреев.

Помолен да коментира идеята на БСП архивът на Комисията да бъде прехвърлен в Институт за историческа памет, достъпен за гражданите, Андреев каза: „БСП поне в това отношение винаги е била консервативна, те винаги са били за спирането на тази дейност. В миналия парламент пробутаха същия закон, който и сега. Тогава не казваха, че целта му е да закрие Комисията, а да се развие тя в Институт по национална памет. Това не е лоша идея, рано или късно Комисията ще прерасне в такъв институт, но има още работа. Когато една партия публично казва, че е против тази дейност, не върви да предлага законопроекти, които уж я доразвиват“.

Реално погледнато разликата между ГЕРБ и БСП е само по една точка – че ГЕРБ поне публично признават, че трябва да има такова законодателство, но и двете партии не искат да го прилагат, заяви гостът.

Това, което се вижда в конфликта ГЕРБ – Радев, Андреев коментира така: "В крайна сметка това, което цели Радев, и това, което постига ГЕРБ, уж водейки битка с президента, е България да няма натовско въоръжение и да е троянският кон на Русия в Европа и НАТО. Това са борби и скандали за пред електората“.

Запитан как продължава политическия живот на извънпарламентарната десница, Андреев отговори, че вече няма политически живот, а преподава и коментира политическите събития.

http://epicenter.bg/article/Metodi-Andreev--Edinstveno-Tsvetan-Tsvetanov-e-sadeystval-na-rabotata-na-komisiyata-po-dosietata/137568/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!