Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев не си поплюва: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат! (ВИДЕО)

Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво, заяви президентът. Обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата за шеф на ВАС, каза още държавният глава

Отношенията между президент и премиер добиват ново критично ниво на отчужденост. За първи път откакто влезе на "Дондуков 2" Румен Радев заяви, че е готов да води войната, която управляващите са му обявили, без да я назовават.
 
"Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос има ли битка между него и ГЕРБ предаде „Фокус“.
 
Той бе на откриването на учебната година в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
 
„От всички действия на политическа партия ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката срещу мен“, заяви той.

 
На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“. Той допълни, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.

Във връзка с указа за назначаване председател на Върховния административен съд (ВАС) президентът посочи: „Вече обявих, че очаквам новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.

На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.

„Притесняват ме всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото Европейско председателство“, посочи той.

„Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, коментира президентът и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел. „Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем „потупани по гърба“, такава е практиката в Европа“, посочи Румен Радев.


Полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава.

„Това е един огромен проблем, не само за Испания, но и за Европа. Кризата от 2008 година явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа“, каза още държавният глава.

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev--Shtom-GERB-tarsyat-bitka-s-men--shte-ya-poluchat/137503/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!