Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как така, в една от най-бедните държави в Европа, всичко е толкова по-скъпо от богатите и развити страни?

Адриана Аврамова

Трябва да ви призная, че хич ме няма по математика, икономика, финанси и прочее, затова много ще се радвам да ми помогнете да разбера отговорите на няколко привидно елементарни въпроса, които ме мъчат.

Като начало се чудя правилно ли си мисля, че ние, в България, сме жестоко прецакани като всеки месец теглим чертата след заплата и разходите ни.
Ще бъда по-конкретна.
Как така, в една от най-бедните държави в Европа (да не кажа и най-бедната), всичко е толкова по-скъпо от богатите и развити страни?

Има ли някаква икономическа причина, стоките в големите вериги хипермаркети да са в пъти по-високи, отколкото в Румъния, Германия или Холандия, например?

Има ли причина в България минималната работна заплата да е 460 лв., а в Германия 1490 евро и в същото време да ни таксуват двойно в една от популярните вериги магазини за мебели? За една и съща стока?
Има ли причина, вносните стоки в Кипър, където бях относително скоро, да са наполовина на тези в България и на човек да му се прииска да си напълни куфара с прах за пране, превръзки, шоколад и прочее?
Защо в България едни от популярните  марки за дрехи тук се водят за „висока класа“ и цените им започват от 200 лева нагоре за дънки, а в Англия са по 20-30 паунда?

И друго ми е интересно - явлението „прееби другарче“.

Много наши сънародници направиха ''бизнес'' със стоки от Китай и Турция, които са буквално на стойност жълти стотинки, а тук се търгуват по 30-40 лева минимум.
Така едно червило, което на дребно е 0,90 цента, в България ще е 20 лв. и ще бъде представяно като ''революционно'' ''иновативно'' и ''уникално''.
Впрочем, онзи ден си търсих кейс за телефона, харесах си един за 30 лв.  От онлайн магазин за аксесоари за телефон. Реших, че няма шанс да дам тази сума за нещо толкова елементарно. След още малко търсене, намерих същия за 12 лева.
Защо ви разказвам това?
За да си нарисувате и вие цялата картинка на така наречената "БГ икономика", която ни цица от хляба в магазина през дивана вкъщи.
И се замислям, че ако не ни се пляскаше тази зверска надценка на абсолютно всяка възможна стока, може би дори заплатите ни щяха да ни стигат...да живеем "нормално" тук, в България.
Е, не и когато пристигне сметка за парно за една прилична сума от 500 лв., при положение, че такова чудо не ползвате от години.
Не и когато сметките за потребление на вода и ток са толкова абсурдни и неразбраеми, че няма шанс да разберете дали ви прецакват, остава ви само покорно да си платите...
Не и когато морето на квартира в БГ ви излиза, колкото да отидете в 5-звезден хотел някъде на юг.
Та, кажете ми, моля, коя е формулата за ''нормален'' живот в България?

http://www.lentata.com/page_9919.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!