Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страшна секира! Спецове изчислиха - 2000 лева за отопление през зимата! Ще мръзнем ли по площадите?

Отоплението на 3-стайно панелно жилище, на което е направена  топлоизолация и има  PVC дограма, ще струва средно  902 лв. за тези, които са на парно, но без да се брои цената на топлата  вода.

Това изчислиха синдикалисти, като доста посмалиха сумата. Защото тя зависи от много неща – в кой град ползваш парното, съседите ти отопляват ли се, или не, има ли в блока отказали се от ТЕЦ-а , или не, каква температура поддържаш, каква ти е дограмата, какви общи разходи се начисляват, с какво гориво е ТЕЦ-ът и прочие, и прочие.

И докато в този случай реалната сума е около 1300 лева, то тя скача над  над 2000 лв., ако се използват печки  на ток. Това важи за всякакъв вид духалки, печки с реотани, стари радиатори и други отоплителни уреди, които не са клас три пъти А, пък и да са, пак гълтат електричество като лами. Зависи и колко време ще бъдат включени печките, ако се ползват денонощно, сумата ще скочи двойно.

Според експертите, ще отървем зимата само със  700 лева с климатик, но те или броят една единствена стая, или климатици от два бона единия, които наистина пестят енергия, но домакинството трябва да направи сериозно вложение от 6 бона, за да си ги купи.

Най-евтино остава отоплението на дърва и въглища, но нали от  ЕС ни забравиха вредни емисии от кюмбета и печки, не е ясно доколко може да се ползва това отопление, без да се сложат специални филтри на комините, което пък струва майка си и баща си.

Всъщност това проучване е направено да подготви българите за жестоката секира през зимата. Там е изчислено, че колкото по-модерен уред използваш, толкова по-малко пари за ток ще дадеш.  Това много добре го знае всеки, но малцина имат пари да си купят уреди, последен писък на техниката.

Някой се опитва да стовари високите цени на старите печки и духалки и на липсата на ПВЦ дограма и саниране.

Истината е друга. Цената на тока скочи два пъти тази година, като последното увеличение беше сериозно и стана в началото на юли. Цената на газта пък бе вдигната с 33 процента, съответно и цената на парното. Сега от 1 октомври газта леко поевтиня за заблуда на вярващите в светлото бъдеще, но парното си остана непроменено – с летните цени, които стигаха в различните райони на страната от 8 до 12 процента увеличение.

През лятото това не се усети, но вече захладня и след месец хората ще подскочат, като видят новите си сметки.

Народът бавно и полека се обработва, че ако се топли през зимата, ще плаща. И то тлъсти сметки, понеже не си бил избрал подходящите уреди.

Напротив!

Ще плаща заради непрекъснатите увеличения, заради все по-новите цени на парното и тока, заради необяснимия скок на газта през юли без доставната й цена да се е променила. Ще плаща заради разни зелени енергии, ветрогенератори, знайно чии, американски ТЕЦ-ове, десетки посредници, „либерализацията“ на пазара на еленергия и всякакви измишльотини с цел едни хора да станат милионери, а другите едва да свързват двата края.

Но спокойно! Вече ни проглушиха ушите, че минималната пенсия е „скочила“ с 19 лева. Ще плачем на родителите си да ни плащат сметките, а ако не могат, следва един друг сценарий.

Ще ги плати някой друг!

А ние ще сме на площада!

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!