Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът за Антон Тодоров: Искат бракониер за горски

Президентът Румен Радев се обяви категорично против предложението на ГЕРБ Комисията по досиетата да бъде оглавена от техния депутат Антон Тодоров.
„Мисля, че кандидатурата е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски“, коментира още държавният глава пред журналисти.

По думите му при старанието, което се полага, за да бъде обединена нацията, това ще я раздели.

Попитан дали комисията трябва да бъде закрита, както предлагат от БСП, или трябва да се запази, той отговори:

„Това е въпрос на много сериозни дебати, но на дневен ред е председателят на тази комисия“.

Междувременно десетки общественици се подписаха под протестно отворено писмо срещу Антон Тодоров. В него се казва:

"Ние мислим, че досегашната му дейност дава много сериозни аргументи против неговото номиниране. Защото г-н Тодоров, първо, не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си.

Може ли да се повери длъжността на индивидуален „пазител на историко-политическата съвест“ на страната на човек, който пише книга („Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“, изд. 2013 г.), чиито изводи, според него, се основават на документи, срещу сегашния си шеф Бойко Борисов, а след това приема да стане депутат от партията, срещу която е извършвал в писмен вид дискредитиращи текстове?".

И от БСП вече изтъкнаха това като аргумент срещу Тодоров. Миналата седмица депутатът от левицата Антон Кутев изчете в парламента цитат от въпросната книга, в който очевидно се говори за Борисов:

"ГЕРБ са точно шайка - група хора, обединени от престъпни цели. Какъв премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години".

Политологът Огнян Минчев също заяви, че не подкрепя избора на Тодоров.

"Ако оставим на страна всички личностни характеристики на номинирания, ще трябва, все пак, да имаме предвид неговата политическа позиция и пристрастност, която дава и ще дава право и възможност на политическите му опоненти да оспорват легитимно действията му начело на комисията. За тази позиция е необходимо да се номинира човек, изградил си репутация на независимост, честност, отговорност, способност да се дистанцира от опити за политическа употреба на болезнения въпрос за отваряне архивите на ДС", написа Минчев във Фейсбук.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче Антон Тодоров може да си свърши добре работата, защото е "изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност".

Въпреки това, днес от партията излязоха с позиция, в която се казва:

"В подкрепа и защита на демократичните права и свободи на българските граждани, от ПГ на ГЕРБ предлагаме отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии".

http://dnes.dir.bg/news/prezidentat-radev-anton-todorov-26422012?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!