Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СКАНДАЛ! ЕК ще нищи дарени от държавата милиони на Пеевски


Отпускане на неоторизирана държавна помощ в размер на 40 млн лева на офшорка, ще разследва Европейската комисия. Сигнал за подарените без никаква логика пари вече е на бюрото на Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК. Г-да, намесете се и спрете терора на държавата срещу бизнеса и обикновените граждани, които се опитват почтено и според законите да си изкарват прехраната, пишело в писмото. Абсурдите не свършват с тези отпуснати милиони, защото министърът на икономиката Емил Караниколов продължава да твърди, че не знае кой е собственик на въпросната офшорка. Излиза, че държавата е харизала 40 милиона на неизвестно лица.

В Брюксел се хванали за главите, като прочели изпратения сигнал и прикрепените доказателства към него. Фрог нюз научи за излизащия вече извън рамките на България и Индия скандал от свои източници в еврокомисията. 

Неоторизираната държавна помощ е отпусната с разрешение свише, при положение, че в съда продължава да стои нерешения спор за собствеността, за която претендира офшорката „Виафот“. Самата „Виафот“ се свързва от медии и експерти с олигарха Делян Пеевски. Същият дълг, който уж изкупува държавата за около 40 млн, фирма „Емко“, признатият собственик на „Дунарит“, е предложил да купи за 60 млн лева. Как тогава държавата се отказва от тези пари и се намесва, изкупувайки дълг на „Виафот“, без да знае, кой е собственикът й?! Не стига това, ами „Виафот“ вкарва в играта друга подставена фирма, която почва да проявява претенции – „Нипи“. Абсурдите продължават с намесването на Цветан Василев в скандала от министър Караниколов, който твърди, че банкера бил собствеик на „Кемира“, която пък държала най-много акции в „Дунарит“. Ако е така, с казуса трябва да се занимава Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество – КОНПИ. Комисията е стопирала Василев, което прави замесването на фирмата нелепо, защото тя си има собствен капитал и не е зависима от средства на Василев. С тези свои действия КОНПИ накърнява масата на несъстоятелността на КТБ, което е повод за самосезиране от страна на прокуратурата.

Намесата на Василев пък е несъстоятелна, защото по закон няма как да се предявяват претенции към юридическо лице. А точно това е аргуметът на Караниколов да иска национализация/одържавяване.

Всичко това води до ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и кредиторите. Защото излиза, че КОНПИ и нейният председател Пламен Георгиев (прокурорът, който спря разследването по скандалите „Ало, Ваньо“ и „Мишо Бирата“, в които бе замесен Бойко Борисов) са използвани като бухалка – да блокира фирми. Но щом КОНПИ налага забрана на фирма, свързана с Цветан Василев по казуса „Дунарит“, защо не прилага същата мярка и към всички останали предприятия от активите на КТБ? Вероятно защото това са единствените фирми, които още не са заграбени от тези, които фалираха банката.

Не по-малко страно е изказването на главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел, че прокуратурата нямала нищо общо с казуса „Дунарит“ и „Емко“. Нали именно прокуратурата повдигна обвинения на ръководители в тези предприятия, както и на собственика Емилян Гебрев и сина му.

Санкциите, които може да наложи Брюксел на България са огромни.

За незаконните действия от страна на държавата са сезирани и много посолства на чужди страни в София.

От представените в Брюксел документи става ясно, че по сложна верига от цесии Държавната консилидационна компания, която е под „шапката“ на ведомството на Емил Караниколов, е купила срещу 47 млн. лв. най-голямото вземане към завода, което стартира съществуването си с цесия на Едоардо Миролио да спаси депозитите си в КТБ и преминава в ръцете на офшорка. Офшорката е свързвана непрекъснато с депутата Делян Пеевски, за да стигне до самата КТБ.

Така в един от най-сложните схеми за овладяване на части от активите на КТБ безцеремонно влиза държавата на мястото на Делян Пеевски, като през цялото време „Виафод“ пък вкарва в играта друга подставена фирма – „Дипи“.

Тук е мястото да припомним, че на 14 март 2016 г. Едуард Миролио, който има бизнес с КТБ и е кредитор, продава своето вземане на свързваното с депутата от ДПС "Виафот инвестмънт България". В същия ден той прехвърля на компания на депутата своите 50% от "Техномаркет" и миноритарен дял от "Булгартабак". Цената е 19.5 млн. евро, а по-късно през годината на 11 август "Виафот инвестмънт България" прехвърля вземането на собственика си Viafot Limited от Британските Вирджински острови за неизвестна сума.

Следващото действие от драмата "Дунарит" започва през юли. На 5 юли 2017 г. Viafot е прехвърлило вземането на "Дипи" ЕООД срещу 22 млн. евро. За сделката "Дунарит" е уведомен чак на 25 август. В същия ден "Дипи" продава вземането си на КТБ срещу 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., или около 5 млн. лв. повече, отколкото е платил месец и половина по-рано.

Особеното тук е, че цената ще бъде платена в активи, които синдиците на КТБ са предлагали на публична продан, но не се е намерил купувач. Не е ясно какво влиза в тази графа, която трябва да бъде договорена с анекс, но на тази дефиниция отговарят редица имоти, а също и дялове в компании като "Техномаркет" и винарната "Телиш". Кой и как ги е оценявал - е дълбока тайна.

Коя е „Дипи“? Собственик е Добрин Иванов, близък на премиера Борисов. Тази фирма има декларирани приходи за 2016 година от едва 15 000 лева, а изведнъж започва да играе с милиони. Където и да пипнеш около този бизнесмен, излизат милионери на прехода и милиционери.

Справка в ДАКСИ показва, че Добрин Иванов има дялово участие в десетки фирми, като сред партньорите му е смятания за най-богат българин Цоло Вутов. Освен с парите си, той е известен и като приятел от казармата с ген. Румен Миланов, началник на Националната служба за охрана (НСО) от 2004 до 2007 г., а от 2009 до 2012 - съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, секретар на Съвета по сигурността и шеф на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР.

Когато напуска НСО, Миланов се връща на работа при Цоло Вутов, където е бил и през 2005 г., след като напуска НСБОП. Същата година Вутов назначава във фирмата си „Елаците мед“ и други висши антимафиоти - бившите заместник-директори на НСБОП Красимир Младенов и Иван Йовчев, както и началника на направление „Борба с терора“ Борил Кацаров. С европейски заплати, разбира се.

Караниколов твърди, че не знае кой стои зад офшорката. От което излиза, че или е луд – подарявайки милиони на „неизвестен собственик“ или отлично знае на кого е, а взима за идиоти всички българи. Такова решение обаче той не може да вземе сам. То му е разпоредено, при това от най-високо място.

Борисов от своя страна твърди, че намесата била, за да се отстранят посредниците в бизнеса с военна продукция. В случая се визира „Емко“. Но Борисов би трябвало да знае, че „Емко“ освен посредник и търговец, е и производител, което е нещо много сериозно. А посредниците са над 200. Това са фирми и хора, които отлично познават пазарите навън, търсенето, производствата у нас и в чужбина, конкуренцията, нуждите на купувачите и пр. Те познават важните играчи на световния пазар. Затова е смешно Борисов да иска да ги отстрани. Защото тогава любимите му ВМЗ – Сопот и „Авионамс“ – Пловдив няма да получат никакви поръчки, нито могат да участват в търгове. Освен това като заявява, че ще маха посредниците, защо удря само един, а останалите 199 не пипа?

И това е описано в сигнала до ЕК, който съдържа цяла папка с доказателства за рекетьорската мисия на държавни институции срещу печеливш и развиващ се бизнес във военната област.

И нещо, което трябва да е пределно ясно: парите, които Караниколов изсипа на Пеевски са пари на данъкоплатците. Санкциите на ЕК срещу България, ако бъдат наложени такива, ще се плащат също от данъкоплатците.

Напоследък все по-често се споменава версията, че зад целия скандал стоят руски интереси. Пеевски имал да връща огромни суми на руската банка ВТБ. Задълженията му към руснаци по линия на Южен поток били още по-големи, както и по неосъществената операция по заграбване на Виваком. Към този дълг руски оръжейни кръгове му прибавили опита да подбие цените на военна продукция на пазари традиционно доминирани от Москва. Поради невъзможността да намери пари за погасяване на дълговете, обещал да изолира български предприятия от конкуренцията, което ще отвори нова ниша за руснаците. Българския премиер, икономически министър и главен прокурор очевидно му помагат с всички сили.

Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/skandal-shte-nishti-dareni-darjavata-milioni-peevski.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!