Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Европа се извършва геополитическо раздвижване, от което би трябвало да ни настръхнат косите! US издание: Вашингтон се провали - Китай ще строи АЕЦ в България вместо Русия

Напоследък Китай значително разшири своето военно и икономическо влияние в Източна Европа, макар че малцина обърнаха внимание на това. Докато страната се вторачва в президентските съобщения в Туитър и обсъжда обувките на първата лейди, В Европа се извършва геополитическо раздвижване, от което би трябвало да ни настръхнат косите. Напоследък Китай значително разшири своето военно и икономическо влияние в Източна Европа, макар че малцина обърнаха внимание на това. 

А залогът е ключов регион, от който САЩ зависят както в търговско, така и в геополитическо отношение – става дума за своеобразна буферна зона, която защитава САЩ от Русия и Китай. Не стига, че китайците не бързат особено да пречат на Северна Корея в разработването й на ядрено оръжие, ами те вече придобиха значителен дял в гръцкото пристанище Пирея.

Докато четете тази статия, китайците, без да отпускат ръце, се трудят да получат активи в Чехия, Унгария и Полша, включително договори за строителство на ядрени централи. 

Между другото в България някогашните усилия на бившия държавен секретар Хилари Клинтън да накара българите да нарушат договора с „Росатом“ (един от лидерите на световния пазар в обогатяването на уран), дадоха обратен ефект – сега вместо Русия строителството на АЕЦ „Белене“ ще се извършва от Китай. „Росатом“ заведе дело срещу България и го спечели. България трябваше да плати 600 млн. долара - внушителна сума за такава малка страна. 

За да покрият разходите, българите решиха да приватизират проекта. Според съобщение на медиите Китай агресивно вдига цената и се нареди сред водещите кандидати. Ако предложението на Китай вземе връх, неговите държавни атомни компании ще използват руско оборудване, но във всичко останало ще поучат пълен контрол върху новата АЕЦ. Руските програми за ядреното развитие се базират на пестелива схема, която допуска междуправителствени заеми за финансиране на строителството, но оставят управлението на местните власти. 

За разлика от тях Китай настоява да има собствен дял в капитала и право на оперативно управление. В резултат Китай ще получи пълния контрол върху важна инфраструктура - в дадения случай това е голям обект в една от ключовите страни-съюзнички на бившия СССР. По този начин Китай придобива такова влияние в региона, което е съпоставимо с влиянието на Москва по време на Студената война. 

Подобно положение вече се създава в Полша, където китайците успяха да вземат договор за АЕЦ, която трябваше бъде построена от САЩ. Разбира се, в момента американският ядрен отрасъл преживява не най-добрите си времена заради банкрута на „Уестингхаус“ и неспособността на „Дженеръл Илектрик“ да привлече капитал дори за своите модерни ядрени реактори. Докато китайците обратно – заринати са от пари и голям процент от тях идват от търговията със САЩ. 

С други думи, Китай използва геополитическото противоборство между Русия и САЩ, за да придобие като своя собственост най-важните части от енергийната инфраструктура и да установи контрол върху тях. Благодарение на тази тактика Китай вече създаде „енергиен пояс“, който се разпростира от Прибалтика до Черно море: в неговите ръце са ключови инфраструктурни проекти в България, Чехия, Полша, Румъния и Словакия. 

Не трябва да се допусне това да продължава и занапред и външнополитическите лидери на двете парти изглежда започват да проумяват това. Директорът на ЦРУ Майк Помпео и Бен Роудс, който бе заместник на президентския съветник по националната сигурност при Барак Обама, смятат, че днес Пекин представлява по-голяма заплаха от Москва. 

Белият дом трябва спешно да назначи експерти за Европа и Азия в Държавния департамент, а също да даде път на талантливи дипломати, вместо да ги избутва на заден план. Тези специалисти трябва да отчитат нарастващото влияние на Китай в региона. Нашият подход трябва да бъде по-уравновесен и премерен. 

Трябва да се откажем от неизбирателната политика на сдържане в полза на стратегия, която дава ход на руски проекти, ако те не засягат енергийната сигурност на Европа и сигурността на САЩ. Не трябва да се поддаваме на уговорките на Литва да бъде спряно руското строителство на ядрената централа в Беларус. Руският реактор е направен по последната дума на техниката. Неговият проект бе одобрен от независимите регулатори в над 10 държави, включително във Финландия, която и известна с високите си стандарти за безопасност. 

Опасенията на Литва за сигурността не съответстват на геополитическия риск от разпространението на китайския контрол върху инфраструктурата. Геополитическата шахматна игра изисква играчите да предвиждат своите действия не с един, а с два, три и повече ходове напред. Играчите трябва да отчитат най-различни аспекти на икономиката, геополитиката и военната стратегия. При това в случая ни имаме работа едновременно с няколко противника. 

Конкуренцията в строителството и управлението на ядрените централи е само една от разиграваните геополитически партии и САЩ трябва да вдигат залозите в тази игра. 

БГНЕС 

------------ 

Марк Пфайфъл е бил заместник-съветник по националната сигурност при президента Джордж Буш-младши. Неговият анализ е публикуван в „The National Interest“. 

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята.„ Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Трупащи се доказателства разкриват ужасяваща картина на убийства и осакатяване в Китай. Доклади от свидетели и китайски лекари показват, че хиляди практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им, които се продават и трансплантират за огромна печалба в трансплантационния бизнес. Извършителите са служители на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), действащи в сътрудничество с хирурзи, затворнически власти и военни служители...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!