Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИДИЛ пусна нов запис на лидера си Ал Багдади

Терористичната организация "Ислямска държава" разпространи аудиозапис на своя лидер Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс.

Не става ясно кога е бил направен този запис.

Продължителността му е 46 минути. Неговото разпространяване става посредством новинарската организация "Ал Фуркан", която е свързана с джихадистката група. Тя разпространява обикновено аудио и видеозаписите на ИД.

Записът бе разпространен в момент, в който нарастват спекулациите за съдбата на Ал Багдади, след като ИД изгуби повечето от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия.

В аудиозаписа Ал Багдади споменава севернокорейските заплахи срещу Япония и САЩ. По-голямата част от записа обаче е посветена на посланията, съдържащи се в религиозните тестове.

В аудиопосланито лидерът на ИД призовава джихадистите да устояват пред техните врагове, предаде Франс прес.

"Лидерите на ИД и нейните войници си дадоха сметка, че за да спечелят божията милост и победата, те трябва да проявят търпение и да се съпротивляват на неверниците, независимо от техните съюзи", казва лидерът на ИД.

В посланието Ал Багдади отправя нападки към Америка, Русия и Иран, които заедно с техните съюзници на място водят отделни офанзиви срещу ИД в Ирак и Сирия.

Последният аудиозапис на Ал Багдади бе публикуван в началото на ноември 2016 г., две седмици преди началото на битката за отвоюване на иракския град Мосул. В него Ал Багдади призова последователите на ИД да се борят срещу неверниците и да пролеят реки от неверническа кръв, припомня Ройтерс. 

Иракските сили, подкрепяни от САЩ, си върнаха Мосул, където преди три години Ал Багдади обяви създаването на халифат на ИД.

Официални представители казаха, че залавянето на Ал Багдади може да отнеме години. Смята се, че той се укрива някъде из хилядите квадратни километри пустиня между Мосул в Ирак и Ракка в Сирия. Там дроновете лесно се забелязват. 

По-рано тази година руското министерство на отбраната каза, че може би е убило Ал Багдади при въздушен удар, нанесен по място, на което се били събрали висши командири на ИД в покрайнините на Ракка. 

Но Вашингтон каза, че не може да потвърди информацията за смъртта на Ал Багдади, а иракски официални представители посрещнаха руското изявление със скептицизъм.

САЩ извършват проверки на новия аудиозапис на лидера на терористичната организация Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, но нямат основание да се съмняват в автентичността му, предаде Франс прес.

"Информирани сме за аудиозаписа, приписван на Абу Бакр ал Багдади и вземаме мерки да го проверим. Нямаме причини да се съмняваме в автентичността му, но на този етап нямаме потвърждение", съобщи източник от разузнавателните служби на САЩ.

http://dnes.dir.bg/news/jihad-islyamska-darzhava-abu-bakr-al-bagdadi-26412084?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!