Следвайте "Буднаера" в Телеграм

22 милиарда откраднати от данъци, откакто ГЕРБ е на власт...

В номинално изражение за периода 2008 - 2016 г. несъбраните заради сивата икономика данъчни вземания са повече от 22,6 млрд. лева, като това са доста занижени оценки.
Това заяви в четвъртък изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му над два милиарда лева всяка година изчезват.

Изменението на обема на сива икономика в България е средно 3,1 на сто за периода 2007 - 2016 г., като най-малко е през 2008 г. спрямо 2007 г. - минус 0,02 на сто, показват данни на камарата. Чувствителен ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г. - повече от 5,02 на сто, който постепенно намалява през следващите години.
Изводите са направени на основата на методология, работеща с числови данни на НСИ, Евростат и други източници на статистическа информация.

Особено тревожно е намаляването на дела на ДДС и данък печалба /ДП/ в приходната част на бюджета - от 34,1 на сто на 32,9 на сто за ДДС и 9,5 и 8 на сто за ДП от общо данъчните приходи за 2007 г. и съответно за 2016 г.
Масово явление е криенето на данък печалба, отбеляза Данев и допълни, че топ 50 компании по приходи почти нямат печалби, а освен това голяма част от тези фирми правят инвестиции.

Почти няма промяна в приходите от акцизи, въпреки че има рязката промяна на стойността на акцизните ставки и обемите на продажби на акцизни стоки, коментира Данев.

За намаляване на обема на сивата икономика БСК предлага ускоряване на сроковете за въвеждане на евродиректива по възстановяването на ДДС, корекции в процедурата за възстановяване на здравноосигурителните права, проверка на осигурителните плащания в държавните и общинските структури, където събираемостта намалява.

Камарата предлага и авансово въвеждане на директивата, според която данък печалба се плаща там, където е произведена услугата или продуктът, с което ще се прекрати износът на национален продукт чрез трансфериране на печалби.

Източник: Медиапул

http://www.gudelnews.com/2017/09/22_28.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!