Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС с нов доклад: България да се пребори с корупцията във властта, иначе наблюдение до дупка!

Европейската комисия ще представи мониторинговия си доклад за България още през ноември.

Това е по-рано от очакваното, тъй като ако документът бъде публикуван през декември, непосредствено преди началото на българско председателство на Европейския съюз, то може да изиграе ролята на неприятна изненада за страната ни, съобщава Нова телевизия, цитирайки  източник от Брюксел.

В последния мониторинг, който доби гласност през  януари тази година, ЕК отчете десетгодишното членството на България и Румъния в Евросъюза и отбеляза, че и двете страни са постигнали напредък с изпълняването на изискванията и интеграцията. Но не чак такъв напредък, че да бъдат оставени без наблюдение.

Още през януари обаче Комисията даде възможност механизмът да премине от пълен мониторинг в частично наблюдение или даже да бъде прекратен. Условието беше  София да изпълни  цели 17 препоръки за реформи и за борба с корупцията по високите етажи на властта, както и да се пребори с организираната престъпност.

Освен това Брюксел още чака от България да приеме антикорупционен закон, да има прозрачност в избора на Висш съдебен съвет,  приключени дела срещу различни фигури от организираната престъпност и ежегоден отчет на Главния прокурор.

От тези 17 точки основните не са изпълнени, твърдят политолозите. Политиците още се карат кой да назначи шефа на звеното за борба с корупцията – парламента, или президента. Изборът на ВСС се превърна в сага и безконечни скандали, престъпниците не само не са осъдени, но не са и заловени.

Като капак бяха извършени няколко тежки убийства и едно отвличане и се твърди, че има нова групировка „Наглите 2“, която тепърва ще държи в страх хората с много пари и ще прави за смях полицията.

Корупцията във висшите ешелони на властта не се разследва, защото властта трябва да започне да разследва самата себе си. От време на време лъсват далавери като „Суджук гейт“, или партийно мародерство, завършило с убийство, но наказанието на провинилите се е… изключване от ГЕРБ.

Нищо не се е променило и няма изгледи да се промени. Една и съща шайка ни управлява, едни и същи хора са се преплели с властта и престъпността.

Какви ще са изводите в доклада не знаем,  но едва ли ще са розови и едва ли мониторингът ще спре.

Затова ще ни го пробутат по-рано, за да се размие във времето факта, че най-корумпираната и най-раздирана от престъпност държавица ще председателства ЕС.

Добре, че председателството е само декоративно и от нас зависи само да храним и разхождаме чиновниците.

И да ги опазим да не ги оберат на улицата и да не ги ступат.

Останалото е част от цирка, наречен ЕС.

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!