Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Forbes: В сирийската партия Путин даде на Вашингтон шах и мат

"Докато Западът продължава да се съобразява с Путин в Сирия, той ще има поводи за празнуване", обобщава изданието

За две години "намеса" на Русия във войната в Сирия Владимир Путин фактически изпълни всички поставени задачи, пише Forbes. Както отбелязва американското издание, въпреки прогнозите руският президент не "затъна в блатото" и успя да заздрави влиянието на Москва в региона и по света.

На 30 септември се навършват 2 години от намесата на Русия в Сирия, която спаси президента Башар Асад от неизбежно сваляне. Днес, до голяма степен благодарение на Владимир Путин, Асад е в най-благоприятното си положение от началото на протестите срещу него през март 2011 г., пише Forbes.

От самото начало на кризата Путин помагаше на сирийския лидер по различни начини. Той снабдяваше Асад с оръжие, защитаваше го в Съвета за сигурност при ООН, а също така поддържаше армията и икономиката на Сирия. Но пряката намеса на Русия във войната в Сирия напълно измени хода на играта.

"В крайна сметка, Путин постигна в Сирия всичко, към коетосе стремеше", - отбелязва Forbes. — "Благодарние на него Асад остана на власт и Путин затвърди руското военно присъствие в Сирия най-малко за следващите 49 години. ... Следователно, Путин ограничи възможностите на САЩ за военни действия в региона и утвърди влиянието на Москва в една от стратегически най-важните за националната сигурност на САЩ държави в Близкия изток."

Действията на Русия доведоха до това, че дори такъв традиционен враг на сирийския лидер като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започна да се вслушва в мнението на Москва по отношение на Асад.

За Путин обаче по-важно е това, че може да извади на показ сътрудничеството на Запада при неговите условия, смята изданието. Той постигна признаването на Русия като велика държава, която по пътя на посредничеството успя да извоюва споразумение за примирие в югозападната част на Сирия.

И по този начин направи така, че два ключови съюзника на САЩ в региона - Израел и Йордания, сега са принудени да водят преговори с Русия по най-важни за националната сигурност на Америка въпроси. Освен това, като установяват сътрудничество с Москва за Сирия, САЩ вече "също носят моралната отговорност за руските авиоудари, при които загиват мирни граждани".

Въпреки предсказанията на Барак Обама, Путин не затъна в "сирийското блато", подчертава изданието.


Въпреки предсказанията на Обама, Кремъл не затъна в "сирийското блато"

Той проведе относително евтина кампания, с която укрепи влиянието и военното присъствие на Русия в Сирия.

Освен това, ползвайки Сирия като изпитателен полигон за руското оръжие, Путин възроди неговия експорт. В същото време, след като в определени райони на Сирия обстановката вече се стабилизира, руските енергийни компании вече се подготвят да възстановят сирийската инфраструктура.

Нещо повече, независимо от намаляването на напрежението при бойните действия, няма никакви признаци за това, че сътрудничеството между Русия и Иран отслабва. Напротив, изглежда че войната в Сирия е само предвестник за широкото стратегическо сътрудничество между Техеран и Москва, което ще има крайно сериозни последствия за политиката на САЩ в региона.

Освен това, в навечерието на президентските избори през 2018 г., Путин, който вече е на власт по-дълго от Брежнев, възнамерява да демонстрира пред народа както своя успех, така и "поражението" на Запада чрез подконтролните на Кремъл медии.

Що се отнася до отношенията с Вашингтон, Москва се стреми да се представи като "гласът на разума", като посочва, че именно Западът се придържа към неконструктивен курс. Западът е нужен на Русия и като противник, и като партньор и именно поради това Кремъл се опитва да го примами в капана на сътрудничеството, отбелязва изданието.

"Настоящото примирие в Сирия, независимо от неговите недостатъци, все още устоява. При участието на Русия неговите перспективи остават мъгляви. Но дотогава, докато Западът продължава да се съобразява с Путин в Сирия, той ще има поводи за празнуване", обобщава Forbes.

Превод и редакция: Епицентър.БГ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!