Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗВЪНРЕДНО! “Оръжеен Чернобил” в Украйна – мощни взривове в най-големите оръжейни складове, десетки хиляди бягат панически! ВИДЕО

САЛНИК1506486750-ere

Близо до село Салник във Виницка област се взривиха най-големите складове за боеприпаси и оръжие в Украйна. В социалните мрежи вече наричат инцидента „оръжейният Чернобил“ и публикуват апокалиптични кадри от мястото на събитието.

„В 01:30 часа взривовете продължаваха. Взривове се чуват постоянно. Крием се в мазето“, казва Татяна, жителка на Калиновка. „Родителите ми позвъниха от вилата, там е страхотен ужас, цялото небе е във фойерверки, на 5 километра от тях горят складовете с боеприпаси, изключили съм им тока“, пише на свой ред Алексей Петрунин.

„Приятел ми каза, че Павловка силно е пострадала, почти цялото село гори“, съобщава Максим, жител на Виница. „В с. Салник в Калиновски район се взривиха складове. В селата в радиус около 5 километра небето е червено, ударните вълни разтърсват прозорците и вратите, хората се евакуират по-далече от епицентъра. Павловка, град Калиновка на 100% са евакуирани по посока Киев. Пътищата са задръстени от коли, хората ходят пеша“, съобщава Ирина Герцун.

„Извозваме страшно много хора на групи. В момента мъжът ми е с втората група. В Калиновка взривове се чуват и в момента“, пише Олга, жителка на Калиновка.

„Хората масово напускат Павловка. Правят го сами. Родителите ми вече напуснаха мазето и тръгнаха към Корделивка. Къщата на съседите е наполовина срутена“, пише на свой ред Ина Мартоникова. „В момента съм пред Калиновка. Небето е като през деня. Чувстват се силни вълни от взривовете. Летят снаряди. Първите ударни вълни бяха толкова силни, че прозорците направо излетяха. Там пък стои милицията, пропуска автобусите, карат шофьорите с празни коли да взимат пътници“, пише Вадим Чуба.

„Мислих си, че това е земетресение. Ужас! Отворих прозореца, миришеше на изгоряла гума“, съобщава Лариса Транчук. „Във Виница. Взривовете се чуват до железопътната гара. Силно се усещат ударните вълни. Честит рожден ден Петя“, иронизира жител на Виница. Жителите на Виницка област публикуваха в мрежата видео, на което се вижда как заради взривовете в складовете, на тях и се е наложило заедно с малките си деца да се скрият в мазетата си. Украинските власти са затворили небето над горящите складове във Виницка област в радиус от 50 километра.

По данни на местни жители, ракета е попаднала в жилищна сграда във Виница. Междувременно звуците от взривовете се чуват дори в украинската столица. „Във Виница е страшно, взривната вълна достигна до левия бряг на Киев. Задействаха се алармите на колите, разтресе ме на балкона“, съобщава жител на Киев. От Националната полиция на Киев потвърдиха, че граждани са подавали сигнали за звукове от взривове. „Тече проверка, информация засега няма“, каза дежурният.

Във взривилите се складове се съхранява огромно количество снаряди за ракетни системи за залпов огън, в частност „Смерч“ и „Ураган“, които имат доста голяма дължина на полета. Въпреки усилията на спасителните служби, пожарът е невъзможно да бъде локализиран. Това съобщава журналистът Юрий Бутусов. „Да се локализира пожарът не е възможно. Никакви пожарни средства тази стихия няма да блокират. Значи, трябва да се изчака сутринта, когато ще се взриви и изгори и основната част от боеприпасите и ще може да се оцени мащаба на бедата“, пише той.

По негови данни, грохот се чува на 150 километра, летене на боеприпаси се наблюдава на 40 километра от складовете. Властите са изпратили към мястото на катастрофата около 100 автобуса за евакуация. Очевидно, личният състав или се е крил в укритията, или е загинал. По последни данни, най-малко двама души са пострадали. „Разгърнати са няколко оперативни щаба в близките населени пунктове, където работят спасители. В частност, в щаба в Стрижавка е доставена жена със счупено бедро и жена с черепно-мозъчна травма“, се казва в съобщението.

По думите на първия заместник-председател на управата във Виница Андрей Гижко, властите евакуират шест населени пункта. В района на складовете са изпратени близо 700 души, в операцията участват близо 150 единици техника.

Към момента е известно, че близо 22 000 души и 500 семейства на военнослужещи са евакуирани от Виницка област. От Генералния щаб уточниха, че взривовете са фиксирани само на площадката за танкови боеприпаси. Оттам опровергаха информацията в медиите, че в складовете има химически вещества. По данни на медиите, в складовете с площ от 60 хектара са съхранявани близо 190 тона боеприпаси. ВИЖ ВИДЕОТО ТУК:

https://www.youtube.com/watch?v=AhfEwc9hko4

БЛИЦ

https://www.blitz.bg/svyat/grokhot-i-uzhas-orzheen-chernobil-v-ukrayna-sled-moshchnite-vzrivove-v-nay-golemite-orzheyni-skladove-desetki-khilyadi-byagat-panicheski-snimkivideo_news546527.html

http://onovini.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!