Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атаката срещу президента продължава. ГЕРБ дават на прокурор началника на кабинета му

ГЕРБ продължава с атаката срещу президента, която води чрез депутата Антон Тодоров.
 
Тодоров отново излезе пред медиите  с "разкрития за президента Румен Радев". Този път на мушката му не са Грипените и дали президентът е лобирал за тях, а началникът на кабинета му. "Гази ли закона за държавните тайни Румен Радев?", попита Тодоров по време на брифинг в Народното събрание. 
 
Става дума за една шифрограма изпратена до Иво Христов от САЩ. Отнася се за проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев по времето, когато Румен Радев ръководи страната чрез служебния кабинет. Информацията за тях е стигнала официално до началника на кабинета му. 
 
"В секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон се забелязва като получател началникът на кабинета на президента Иво Христов. Това разкри на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров.

„Този факт навежда на много сериозни притеснения по отношение на това дали в администрацията на президента се спазва Закона за класифицирана информация“, заяви той.

„Вчера сме информирали главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДИКСИ дали им нарушаване на Закона за класифицираната информация“, посочи Антон Тодоров.

Той обясни, че секретната шифрограма е от 26 февруари 2017 година, когато страната е управлявана от служебното правителство. „Отнася се за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите Ф16“, уточни народният представител.

„Това, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация, се удостоверява от отговор на мое питане до комисията ДИКСИ“, обясни Антон Тодоров. „Предвид на особено чувствителната тема и разговорите с корпорацията дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация“, попита той.
Искаме да знаем, дали човек, който няма достъп до секретна информация, е чел този документ", заяви Антон Тодоров. 

Депутът Христо Гаджев от ГЕРБ го подкрепи като заяви, че проблемът е сериозен и в двата случая - ако Христов е е чел секретните документи, без да има право, както и ако не ги е чел, а е взимал решения за делата на президента, без да има въпросната пълна информация.

"Не мога да си обясня как началник на кабинета не се е подложил на тест и дали не е била застрашена националната сигурност и дали президента е бил запознат с документите, които са пристигнали до началника на кабинета му. Ако бях на мястото на човека, който отговаря за сигурността на документите в президентството, веднага бих си подал оставката", заяви Гаджев. 

Антон Тодоров запита също какво точно и как го работи секретарят на президента Иво Христов, след като 90% от функциите му са свързани с достъп до класифицирана информация, какъвто той няма. По тази причина от ГЕРБ са сезирали прокуратурата и ДАНС, за да бъде проверен Христов и документите, с които борави.

"Обективният факт е, че от секретната секция на МнВР изпращат тази секретна шифрограма до Иво Христов. Как става това, при положение, че той отказва да се подложи на процедура за проучване за достъп до класифицирана информация. Кое в неговото финансово положение или някакви зависимости го притеснява?", попита Тодоров.
Депутатът изчете документ от президенството, който удостоверява, че Иво Христов не е минал процедура за достъп до класифицирана информация и съответно няма право да борави с такава.

Припомняме, че Иво Христов е назначен с указ № 45 от 23 януари 2017 г. за началник на кабинета на държавния глава.

В чл. 13 на качените на страницата на президента Правила за работа на президентската администрация е посочено:
1) Началникът на кабинета планира, организира, ръководи, координира и контролира служителите и дейностите, подпомагащи президента при вземане на решения, формиране на позиции и становища, както и при предприемането на инициативи.
2) Началникът на кабинета организира и ръководи дейностите по подготовка на визитите, срещите и публичните изяви на президента, произнасянето на речи и изпращането на поздравителни и съболезнователни писма. 

Липсата на достъп до класифицирана информация на Иво Христов вероятно би му попречила да подпомага адекватно дейността на президента при вземане на решения и при формиране на позиции, смятат експерти по националната сигурност. Българският президент взема решения, формира позиции и становища на президента въз основа на докладите на Държавна агенция „Разузнаване“, на ДАНС, на МВР, на Служба „Военна информация“.

http://epicenter.bg/article/Atakata-sreshtu-prezidenta-prodalzhava--GERB-davat-na-prokuror-nachalnika-na-kabineta-mu/137148/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!