Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антон Тодоров подхвана комунистите от  "Дай, България"

Антон Тодоров към Христо Иванов: Не Борисов, а Бойкикиеви са между ортодоксалните комунисти и съветска агентура

Повод за изявлението на политолога е позиция на "Да, България", в която определят премиера като троянско кон на Путин

Депутатът от ГЕРБ и политолог Антон Тодоров атакува бившия правосъдeн министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

Повод за коментара на депутата е декларация на партията на Иванов, че премиерът Бойко Борисов става проводник на интересите на Русия. В нея „Да, България!“ определя като недопустими изявленията на премиера Бойко Борисов, че България ще използва българското председателство на Европейския съвет, за да постигне сваляне на санкциите срещу Руската федерация. Партията на бившия правосъден министър в кабинета Борисов-2 Христо Иванов излезе с остра декларация по темата и определиха Борисов като "троянски кон на Путин".

От формацията припомнят на министър-председателя, че санкциите са част от координирана обща дипломатическа реакция на държавите от НАТО и ЕС срещу анексията на Крим и агресията срещу Украйна изобщо.

„Да, България!" разяснява на Борисов и че целта на мерките срещу Кремъл е връщането на отношенията между Руската федерация и Украйна на полето на базисните принципи на международното право, включително ненарушимостта на държавните граници и ненамеса във вътрешните работи.

"Санкциите могат да бъдат свалени едва след като тази цел бъде постигната. Минският мирен процес няма алтернатива. Същевременно се натрупват доказателства за руска намеса във вътрешните работи на редица страни от ЕС и НАТО, придобиващи характера на информационна подривна война срещу самия демократичен характер на държавно устройство на тези държави", посочват от партията на Христо Иванов.

Ето какво пише Антон Тодоров в поста, който публикува в профила си във Facebook.

"Христо Иванов-Бойкикев се изокал преди малко в официална позиция на партийката си "Дай, България", че премиерът Борисов принадлежал към предвождания от Путин антидемократичен популистки интернационал. 

Да видим към кой Интернационал е принадлежал дядото на Ристю, Недялко Бойкикев като преводач в съветското посолство в Берлин в средата на 20-те години на миналия век.

Прилагам и архивни документи със спомени на негов съратник в съветския шпионаж, който описва принадлежността на Бойкикев към партийната група на БКП в Берлин.:

Бойкикиеви между ортодоксалните комунисти и съветската агентура

Дядото на Христо Иванов е от породата на най-ортодоксалните комунисти. Недялко Иванов Бойкикев е роден на 27 февруари 1894 г. Баща му Иван Златанов Бойкикев умира рано. Майката Мария Бойкикева (на която е кръстена майката на Христо Иванов) остава вдовица с 4 сина.

Недялко е кръстен на митрополит Натанаил Охридски, който е техен роднина. От петте братя само Недялко има наследници. Недялко Бойкикев завършва Втора мъжка гимназия и рано се свързва с комунистическата партия в България.

В периода 1923-25 г. пише много срещу управлението в България. Участва в пропагандни мероприятия, които са част от активните мероприятия на съветското разузнаване в България и Европа. Най-мащабното от тях е изложбата за „Белия терор“ в България, в която освен Бойкикев участват Александър Жендов и Матвей Вълев. Тя е открита в Берлин и след това обикаля много градове в Германия и други европейски държави.Тази изложба с фотоматериали, диаграми, графици и рисунки изиграва много сериозна роля в съветската стратегия за дискредитацията на легитимното българско управление в очите на западното обществено мнение.

Като студент в Берлин става председател на комунистическото студентско дружество „Нарстуд“ (Народно студентство). Оранизацията разгръща широка и разнообразна дейност – започва издаването на сп. „Нарстуд“, на което Недялко Бойкикев е редактор. Той е в основата на създаването на држества „Нарстуд“ във всички европейски градове, където учат български студенти – Германия, Австрия, Чехословакия, Франция.

Тази разгърната мрежа от силно идеологически мотивирани комунисти веднага е прехваната от съветското военно и външнополитическо разузнаване. Част от участниците в групите „Нарстуд“ започват директно да изпълняват информационни задачи на тези служби, други разработват и реализират активни мероприятия, вкл. срещу легитимното управление в България.

На публични събрания, в местната преса и чрез свои симпатизанти, небългарските комунисти от групите на Недялко Бойкикев изнасят купища от неверни „факти“, нарочно селектирани снимки, част от тях напълно манипулирани, за да демонстрират издевателствата на „фашисткото“ правителство в България. Сред тях са Велко Македонски, Сава Гановски, Иван Стефанов, Стефан Димитров, Йордан Черне и др.

На едно такова събрание в Шарошенбургската опера те са арестувани и заведени в полицейското управление на Берлин. През този период квартирата на Недялко Бойкикев се използва за преспиване и укриване на нелегално преминаващи емигранти от България или Югославия за Съветския съюз и обратно. Недялко Бойкикев ръководи и част от куриерите по нелегалните партийни канали за България. През 1926 г. той изпраща Борис Томов Марков да занесе в България през Виена пари и материали за нелегалните групи в България, маскирани в два куфара с книги по инженерство и архитектура. По поръчение на партийната група той събира помощи сред студентите, но основната част от финансирането на бягащите от България комунистически терористи идва от съветското търговско представителство.

Недялко Бойкикев е работел като преводач в съветското търговско представителство в Берлин и едновременно е член на Германската комунистическа партия. Младата болшевишка държава е много щедра в този период, защото както и днес, повечето комунисти, които са идвали от България и Югославия са имали желание и план да се устроят в Европа и САЩ.

Московските разузнавачи под прикрите на дипломатически служители са ги вербовали чрез директно плащане на значителни суми и насочването им към емиграция в Съветския съюз. Такъв е случаят на самия Бойкикев и неговата съпруга Светлана, която учи медицина в Берлин. Недялко Бойкикев и Светлана са се готвели да заминат за САЩ. Негов колега в съветското търговско представителство, който е съветски дипломат и разузнавач, ги разубеждава и ги насочва да се прехвърлят от Берлин в Москва.

Двамата пристигат в съветската столица през 1929 г. На първо време живеят в квартирата на съветския разузнавач и колега на Н. Бойкикев от съветското търговско представителство в Берлин. Недялко Бойкикев умира в лагер в Колима през 1938 г., където е изпратен по време на големия терор в Съветския съюз.

http://www.faktor.bg/bg/articles/anton-todorov-1 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!