Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калоян Топалов: Чувал съм за тарифи от 5000 лв. за разпределение на дело, до милиони. Зависи от интереса...

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов, който изненадващо подаде оставка преди дни, призна, че е чувал за огромни подкупи в системата. В предаването „Просто Диков“ по телевизия BIT той отрече слуховете, че ще влиза в политиката, но все пак допълни „никога човек не трябва да казва никога“. „Дойдох с една програма, която реализирах и дори надхвърлих. Може би щяхме да се справим още по-добре, ако не се пречеше по всякакъв начин на СГС, дори от тези, които ми гласуваха доверие – ВСС. Бяхме подложени на всякакви проверки, включително и поръчкови. Така или иначе, нищо не беше намерено“, коментира Топалов причините за оставката си, която влиза в сила от 3 октомври, около която текат спекулации.

„Много хора знаят много неща, но всеки се страхува да застане с лицето и принципите си, защото ще му се случи това, което се случи на мен.

Не се оплаквам, но може би през последните 30 години не е имало подобни атаки, каквито към мен“, коментира магистратът. Топалов призна, че е наясно и е подал сигнал с факти и сведения до прокуратурата за нерегламентирани подслушвания на посолства и дипломати от предишното ръководство на съда, но резултат не е имало.
„Тази тема винаги е била болна и е нормално, когато нещо е направено не съобразно закона, да се потули“, заяви магистратът. По повод публичната тайна как се купуват дела, той призна:

„Носят се много слухове. Например, каква е цената за разпределение на дело. Чувал съм за тарифа от 5000 лева и нагоре – за да бъде разпределено на един съдия. Оттук нататък започваха тарифите главоломно да нарастват – в зависимост от делото, от услугите. Говореше се за някакви суми в рамките на стотици хиляди, понякога дори, в зависимост от интереса – до милиони евро. Става дума за търговски спорове“.Калоян Топалов обаче заяви, че смее да твърди, че през последните 2,5 години няма такова нещо и ако е имало, тези случаи са били единици. Докато това обаче не се докаже, всичко остава в сферата на спекулата, подчерта той.

„Различни политически партии, включително и парламентарно представени, се опитаха да направят контакт с мен, да се опитат да ме убедят да не подавам оставка. Че аз съм единственият гарант за промените в съда. Каквито контакти се опитаха да осъществят с мен и хора от ВСС, забележете – от мнозинството. Които се опитаха да ми кажат, че аз съм единственият човек, който е направил нещо за този съд през последните 20 години, и си заслужавало да продължа“, разказа още съдията.

http://bgjournal.info/kaloyan-topalov-tchuval-sam-za-tarifi-ot-5000-lv-za-razpredelenie-na-delo-do-milioni-zavisi-ot-interesa/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!