Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова отрова плъзна на българския пазар: риба с олово уврежда черния ни дроб, бъбреците и костите! Вижте кои са опасните видове!

На българския пазар се продава риба, която надвишава опасните за здравето стойности на съдържание на олово, показа проверка на организацията „Активни потребители”.
Става въпрос за вносна замразена цаца от Балтийско море, пакетирана в Румъния. Макар и с малко, оловото в нея е над позволените норми, показаха резултатите от изследването, обявени в ефира на NOVA.
Обект на изследване са били 12 вида риби, закупени от няколко търговски вериги.
Всички продукти са вносни и включват сафрид от Испания и замразена скумрия.
Има няколко вида, при които измерените стойности надвишават 50% от допустимата норма, отчете Богомил Николов от „Активни потребители”.

Сред тях са скумрия от Атлантика и Тихия океан и риба хек. Стойностите на тежки метали в тяхното съдържание не е формално опасно, но е повод за притеснение.
По-тежък е случаят с балтийската цаца, като организацията е изпратила писмо до разпространяващите я търговци, които трябва да я изтеглят от продажба.
Морските храни по принцип са тези с най-голямо съдържание на тежки метали.
Причината са отпадъците от индустрията и бита в обитаваните от тях води.
Металите, които могат да се натрупат в рибите са живак, олово и кадмий. Съдържанието им в храната ни може да причини умора, безсъние, анемия, нервност и увреждане на черния дроб, бъбреците и костите.
„Това са елементи, които по никакъв начин не участват в метаболизма и натрупването им води до странични ефекти”, изтъкват специалист от лабораторията, в която „Активни потребители” проверяват опасното съдържание.
Сигналите за опасно за здравето съдържание в риба да са два пъти повече от тези за други видове месо и хранителни продукти.
Най-много тежки метали се натрупват в океански и морски видове като акула, риба меч, риба тон, сьомга.
От речните най-опасни са дънните риби.
Проблемни се оказват и фосфатните соли, които се използват за глазирането на много от замразените риби, отчитат от „Активни потребители”.
Фосфатните соли се добавят заради съдържанието на вода при замразяването. Те не са по-различни от трапезната сол, но нямат вкус. Така ние добавяме още сол при консумация и повишеното й съдържание става проблем, отчитат от организацията.
„Имаме съмнение, че отговорните власти изобщо не правят тестове на рибите за тежки метали”, смята Николов, според който отговорност за това носят едновременно държавните органи и самите търговци.
Все пак трайни последствия за човешкото здраве може да има от консумирането на опасна риба всеки ден, което малко хора правят, допълни той. Рисковете са по-големи при деца и бременни жени.
„Важно е да се разнообразяват районите и да се знае кои от тях са опасни”,
каза още Николов. Той даде пример с Балтийско море, в което се вливат много големи европейски реки, съдържащи отпадъци от индустрията и бита.
„Прясната риба е по-добра от замразената, която идва от друг край на света. Известно е също, че в Средиземно море няма такива замърсявания, като в океаните“, даде съвет на потребителите Николов.
Източник: Nova.bg

http://onovini.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!