Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Честито: Цената на кафето в България допълзя тази на Ботуша

Излизането с цел: "на кафе" и гостито у някой близък: " на кафе", стана скъпо удоволствие по родните ширини. С близо 70 % е поскъпнало кафето от началото на календарната година. Пакетче- 200 гр. от най- масовата марка вече струва 4 лева, а 1 кг. се купува срещу 20 лева. Марковите италиански марки също са със знак плюс и са още по- скъпи в магазинната мрежа, в сравнение с преди. По бензиностанциите цената за чаша от тонизиращата кофеинова напитка, не е по-малка от 1,60 лв., в заведенията - среден калибър, също.

По летищата ни е между 3,50 и 4,50 лева за чашка ароматно кафе. За справка в Италия, цените са почти идентични. Хубаво кафе на крак е около 1,50 лв., а на масичка в кафенето - 3 лева. В супермаркетите, цените вече са почти изравнени. А какъв е стандарта на живот на Ботуша и какъв у нас?!

Надделява мнението за монопол при вноса от страните производителки и "овълчване" от страна на посредниците. Масовата пропаганда обаче изключва това. Тя гласи, че причината за поскъпването са рекордно слаби реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Наблюдавало се затопляне на климата точно в регионите, в които се отглежда кафе или в така наречения "Кафеен пояс" - между тропика на Рака и тропика на Козирога.

Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 - 2200 м за Арабика и 0 - 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе. Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе като в момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора.

Дали ще са успешни тези начинания и кога, все още не е сигурно. Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия - най-големият производител и износител на кафе в света, се изправи пред необходимостта да внася кафе. Каква е кристалната истина, ние няма как да посочим категорично. Категоричното обаче е, че цената по никакъв начин не отговаря на доходите и пенсиите ни.

Г. Георгиев

http://uniconbg.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!