Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Все повече българи робуват в Европа

Стотици българи са превърнати в роби в държави от Евросъюза. Става въпрос за наши сънародници, отишли да работят честно в чужбина, но станали жертви на трудова експлоатация от страна на работодателите си.

Според официалните данни през миналата година са регистрирани 140 такива случая. Това е според статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора. В същото време обаче от фондация “Анимус” това реално е само върхът на айсберга и на практика става дума за много повече български граждани, попаднали в такава ситуация.

 Българи превръщат се  в “роби” най-често в Гърция, Чехия, Испания, Италия и Румъния, предаде БНР. Освен това най-много българи са се подлъгали да отидат и да станат жертви на трудова експлоатация от районите у нас с най-бедно население и най-висока безработица.

Оказва се, че много често се подвеждат под фалшиви обяви за работа в чужбина. От “Анимус” са си направили и експеримент, който категорично доказва това.

Те са пуснали обява в интернет, като са разлепили и листовки в центъра на София с текст “Събиране на зелен хайвер в Дания – 130 евро на ден”, разказва Надя Кожухарова от фондацията. 150 души са се обадили и са проявили интерес към “работата”, въпреки че текстът съдържа почти всички индикации за фалшива трудова оферта – няма никакви изисквания за възраст на работниците, какви умения е необходимо да притежават, колко опит имат, дори няма изискване за владеене на чужд език, допълва Кожухарова.

От “Анимус” съветват хората, станали жертва на трудова експлоатация в чужбина, максимално бързо да се свържат с местните власти. Дори и личните им документи да са задържани от работодателя, каквато практика се наблюдава често и от години. Също така експертите препоръчват и хората да не се поддават на обещания, че парите, които им се дължат, но не се изплащат на време, ще бъдат дадени по-късно. Защото по всяка вероятност това няма да се случи.

sofia-news 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!