Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентин Гафт за клипа на Морган Фрийман: Срамно и страшно!

Острите нападки на именития американски актьор Морган Фрийман хвърлиха в дълбоко недоумение руския му колега Валентин Гафт. "Срамно и страшно", коментира Гафт клипа на холивудската звезда А режисьорът Станислав Говорухин цитира безсмъртния Пушкин: "И не оспаривай глупца" (Не противоречи на глупака, бел. ред.). Това пишат руските медии по повод клипа на Фрийман, в който той обвинява Русия и президента Владимир Путин, че водят война срещу САЩ.

Валентин Гафт просто не вярва, че е възможно такова нещо - такава масирана атака срещу Русия. Народният артист на Русия е удивен от истерията, в която се включва дори и интелигенцията.

"Чак ме е срам да чета. Страшно е да слушаш това. И в нея (истерията, бел. ред.) се включва интелигенцията, такива забележителни актьори. Актьорът - това е силно въздействие.

Това е близост до човека, до народа. На актьорите вярват повече, отколкото на останалите хора, защото те са любимци. Просто не мога да разбера как такива забележителни американски актьори, художници, режисьри, които са създали много правдиви, честни неща, на които се доверява човечеството, заемат такава позиция, нападат Русия", заяви Гафт в интервю пред агенция НСН.

Както вече стана известно, от името на новосъздадения "Комитет за разследване на Русия" Морган Фрийман заяви във видео обръщение, че Москва води подривна дейност с цел унищожаване на американската демокрация. Той се обърна към гражданите с апел да защитят САЩ от нападките на Русия.

"Нападнаха ни. Ние водим война", казва носителят на Оскар. Той е убеден, че целта на нападението от страна на Русия е диверсия срещу американската демокрация и че има руски заговор срещу САЩ.

Според Фрийман Русия иска "да отмъсти на САЩ за разпада на Съветския съюз". Това иска да направи лично президентът на РФ Владимир Путин, който възприема САЩ като "заклет враг". Именно заради това "агентът на КГБ" станал държавен глава.

Коментатори обаче отбелязват, че апелът на холивудската звезда преповтаря дословно опорните точки на загубилата президентските избори Хилари Клинтън.

Председателят на комисията по култура на Държавната дума, режисьорът Станислав Говорухин също коментира клипа на Фрийман. Той смята, че това не трябва да се приема на сериозно.

"Не всички актьори са идиоти, но има и такива сред тях, случва се. Струва ми се, че това е есенно обостряне (на душевно заболяване, бел. ред.). Не трябва да го приемаме сериозно. А и възрастта си казва думата (през юни Фрийман навърши 80 г., бел. ред), разбира се", коментира Говорухин пред "Ехото на Москва".

Говорухин не смята да влиза в диспут с Фрийман: "Още Пушкин предупреждаваше: "Не оспаривай глупца" (Не противоречи на глупака, бел. ред.). Да пази Господ да отговаряш на идиоти. Това означава да се принизиш до неговото ниво", коментира още Станислав Говорухин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!