Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутатът Кольо Милев: Лъжем обществото, че в армията ни всичко е наред

Самият факт, че в рамките на три месеца се приемат два варианта на доклада е смущаващ и трябва сериозно да ни обезпокои като народни представители. Смущаващо е като факт, защото в основата на разработката на двата доклада стоят едни и същи екипи от дирекциите на МО, Щаба на отбраната и командванията и щабовете на видовете въоръжени сили. Промяната е основно в политическия кабинет. Така коментира внесения от правителството на Бойко Борисов Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за миналата година, който опозицsята в парламента не подкрепи депутатът Кольо Милев, бригаден генерал от резерва.

И затова двата доклада не се различават съществено по съдържание. Различават се по изводите, което говори за политически натиск при изготвянето на докладите. На базата на едни и същи изходни данни, а те не могат да бъдат променени, се правят съществено различни изводи за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Това говори за дирижирано изготвяне на втория доклад, за скриване на истината от обществото и вземане на по-удобни за кабинета решения в областта на отбраната и по отношение на въоръжените сили, посочва той в интервю за Otbrana.com.

Забележете, че докладът е за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Но оценка на състоянието на отбраната, като извод - липсва и пак вниманието е насочено към въоръжените сили, защото е по-удобно. Целият първи раздел е посветен на отбранителната политика, доказва се колко е гъвкава и съобразена с реалностите, но няма извод до какво е довела страната в областта на отбраната тази политика. Отбраната е сложно понятие и включва не само приказки за политика, нормативни документи,  но и реални неща като въоръжени сили, система за управление, ресурси, подготовка на страната за отбрана, подготовка на населението. Но за тези неща няма нито оценка, нито нормални изводи, освен тези за въоръжените сили. На всички е известно, че има военновременен план, но нямаме представа как се изпълнява, посочва ген. Милев.

 Третото правителство на ГЕРБ,  с участието на Обединените патриоти вече заявява, че Въоръжените сили могат напълно да изпълнят възложените им задачи. Браво, достойно за радост на обществото, че е защитено от надвисналата опасност над целия християнски свят, защото защитаваме и външните граници на ЕС.  Но данните са същите за некомплекта на формированията, за недостига на средства за бойна подготовка, за лошото състояние на въоръжението и техниката, за нуждата от подготовка на резерва. За нас, като бивши военни, е странно как се правят такива оптимистични изводи, освен, ако целта не е успокоение на общественото мнение и засилване на доверието му към управляващите,q смята бригадният генерал от резерва.

Трябва да сме наясно, че с изводите в доклада залъгваме обществото, че всичко е наред. Нуждаем се от нов Стратегически преглед на отбраната, но не изготвен само от управляващите, а с участието на учените и неправителствените организации от областта на отбраната и сигурността, на базата, на който да променим нещата. Нуждаем се от работещи, немногословни нормативни документи в областта на отбраната, категоричен е депутатът.

https://frognews.bg/novini/levski-2017-09-19.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!