Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът лобира за нови американски изтребители Ф-16

/falun-gong-persecution/Falun-Gong_drevna-traditsiya.html

В новата процедура за избор на изтребители да се включат само нови изтребители и да се разшири кръгът на страните, от които можем да ги купим. Това препоръча военният министър Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание. Той уточни, че последната дума ще имат депутатите. В списъка на предложенията, от които трябва да избира правителството, ще се включат и нови F-16, които са предложени от САЩ, съобщи "Дневник" преди ден, като цитира свои източници. Издайническа бележка под линия в доклада на временната парламентарна комисия за изтребителите разкрива, че през февруари се е състояла тайна среща с представители на американската корпорация "Локхийд Мартин", производител на изтребителите Ф-16, пише "Клуб Z".

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес пред журналисти в парламента, че ще се върви към нови преговори и задължително условие ще е самолетите да са нови. 

Според него единият вариант е разговорите да започнат отново с трите фирми, подали в началото оферти за нови самолети за ВВС. 

Ако парламентът не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите. Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена, т.е. да бъдат допуснати оферти на държави извън ЕС и НАТО, стана ясно още от думите му. 

Според него, започвайки новите разговори, трябва да се говори за нови самолети, а не втора или трета ръка. 

Той посочи, че не иска да говори с имената на фирми и самолети, за да не излезе, че има някакво отношение към един или друг. 

„Аз определено имам такова, знам за какво става дума. Имам ясно становище какво не трябва да правим, но не искам да влизам с конкретика, защото това ще се изтълкува погрешно, а не е редно. Нови условия, нови преговори – ще минат няколко месеца“, допълни Каракачанов. 

На последните две заседания на временната парламентарна комисия за разследване на процедурата по купуване на изтребители стана ясно, че през февруари тази година е постъпило още едно предложение за нови самолети, извън вече известните оферти за шведски "Грипен"-и, италиански "Юрофайтъри" и употребявани F-16 от Португалия. Председателят на комисията Емил Христов обаче отказа да уточни откъде идва то, тъй като документът, в който се съдържа тази информация, бил с гриф за поверителност. 

Бележка под линия в проектодоклада на комисията обаче осветлява с кого е била срещата и кой е източникът на информацията, разкрива сайтът "Клуб Z". Бележката, поместена на страница 26 от предварителния вариант на доклада, гласи следното:  

"Грама от посланика на България в САЩ до Администрацията на Президента, МВнР и МО относно среща с представители на корпорация „Локхийд Мартин“. 

Цитираната компания от САЩ е специализирана в областите на самолетостроенето, авиакосмическата техника, корабостроенето, автоматизацията на пощенските служби и летищната логистика. Това е една от най-големите фирми във военния бранш в света. От сайта на компанията се вижда, че в портфолиото й са самолетите F-16V, F-22 Raptor, F-35. 

Окончателният вариант на доклада на комисията "Грипен" към момента все още не е публичен. Според председателя на комисията това ще стане, след като бъдат нанесени дребните поправки, приети от комисията вчера. Възможно е при редакцията издайническата бележка да бъде отстранена. 

Според експерти нови изтребители Ф-16 ще струват над 2 милиарда лева, което е непосилна цена за българската страна. Докато шведската "Грипен" се ангажира да достави нови самолети на цената на употребявани Ф-16.

http://glasove.com/categories/novini/news/kabinetyt-lobira-za-novi-amerikanski-iztrebiteli-f-16

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!