Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имаме достатъчно бойни самолети на земята, почваме преговори с Русия за ремонта им!

Имаме достатъчно самолети на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим половин ескадрила. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде „Фокус“. 

„Не ме притеснява това, че ще прегледаме нещата отново. В края на краищата парламентът е в правото си да излезе със своя доклад. Няма притеснение за мен изтребителната авиация да остане на земята, защото сме предприели мерки по отношение на МиГ-29, които са добри и могат до 2029-2030 г. да си вършат работата. Връщането на една оферта не означава, че ще спечели. От трите предложения, двете са за стари самолети. Ако парламентарната комисия реши, че са допуснати нарушения и трябва да се започнат разговори с трите страни, това не означава, че някой от тях е спечелил“, коментира Каракачанов. 

По думите му трябва да си възстановим способностите на сега съществуващите самолети МиГ-29, както бомбардировъчната ни авиация. 

„Така или иначе ще трябва да купим изтребители. Въпрос на време е, дали ще стартира процедурата следващия месец или след една година е важно, разбира се, но не и фатално. Имаме достатъчно възможности с по-малко средства да ремонтираме наличните ни самолети в изтребителната и бомбардировъчната авиация в нашите предприятия. От утре започват разговорите с руската страна, които идват официално в София", добави Каракачанов. 

"Върховният главнокомандващ има свое мнение за изтребителите, но правителството се избира не от него, а от Народното събрание", коментира Каракачанов. Според него трябва да търсят варианти за нов тип боен самолет, а не втора или трета ръка. 

„Върховният главнокомандващ има свое мнение, само че правителството се избира не от него, а от Народното събрание. По Конституция Народното събрание е органът, който може да вземе решение в една или друга посока. Ако НС утре вземе решение да прекрати процедурите и да забрави за тези проекти, няма да е правилно, но то е в своето право да го направи“, допълни той. По думите му имаме два пъти повече самолети, които можем да ремонтираме и да ни вършат работа, отколкото тези, които ще закупуваме. 

„В покупките на бойна техника през годините има доста съмнения и за лобизъм, и за други неща, винаги съм казвал, че нямам нищо против този процес да е максимално прозрачен. Имало е и други възможности. През 2003 г. е имало предложения от Германия да получим срещу 1 евро 2 ескадрили МиГ-29, а ние сме го отказали. Трябва да сме много внимателни и да няма приказки. Аз ще си тръгна от това министерство, няма да векувам там и не искам хората да говорят това, което говорят за някои други. Че по мое време са се извършили неща, с които са ощетени гражданите и някой е прибрал едни пари под масата“, добави военният министър. 

Той подчерта, че не бива излишно да се засилва напрежението. 

„Да, напрежение от една страна между Русия и НАТО има, но вратата за разговори с Русия е отворена. Това го чувам и от Меркел, и от Макрон. Ако с Русия можем да водим разговори, с други фактори, които дестабилизират света като „Ислямска държава“ или радикалните ислямисти, с тях разговори не можем да водим. В хода на приемането на доклада, могат да бъдат направени полезни изменения“, заяви Каракачанов. 

Той допълни, че има много въпроси, на които трябва да се отговори след като комисията свърши работа, като например дали ще се променят условията, ако процедурата се стартира наново да участват и други участници, а не само досегашните. 

„Другият вариант е, ако започнем преговорите отначало, да ги започнем със страните, които започнаха преговори по този въпрос - САЩ, Португалия, Италия и Швеция. Нека да видим какво ще реши НС. Дали да се стартира процедурата наново, от друга страна, е решение на МС и НС“, заяви вицепремиерът. Каракачанов увери, че няма негативно мнение, за който и да е самолет и от друга страна посочи, че стартирането на нова процедура означава целият този път да се измине още веднъж. 

„По принцип ме притесняват процесите и проблемите в авиацията, поради което съм предприел мерки за ремонтиране и създаване на възможност изтребителната ни авиация и самолетите МИГ-29, които имаме, да бъдат в изправност да изпълняват задълженията си“, каза още Красимир Каракачанов.

http://epicenter.bg/article/Karakachanov--Imame-dostatachno-boyni-samoleti--pochvame-pregovori-s-Rusiya-za-remonta-im-/136579/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!