Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антон Тодоров се обяви за бойков "страж"!?vКолко хаджигенчовци имаме днес в парламента и властта?

Антон Тодоров се обяви за бойков "страж"!? Нормално. Направи го с удивителна категоричност и нелепа гордост!
В годините на османското присъствие, когато сме живели прекрасно под османския ятаган, е имало една категория българи, които винаги са били добре. И днес има такива. Скоро посетих една къща-музей на подобен български "чорбаджия". Впечатляваща богатия за времето в което е живял и отглеждал челяд. Повече от видимо е, че ятаганът за него е бил милостив и вероятно услужлив за някои неща.
Днес българските чорбаджии са още по-силно разпознаваеми, защото ако преди век им се е налагало да прикриват делата си, днес те се гордеят с тях. Получават си, разбира се, редовно пълната с попара паница и сърбат с настървение, по стар обичай, народната кръв. Сещам се за Хаджи Генчо от "Българи от старо време", който никак не се колебае, когато става дума за келепира. Той не случайно е даскал, просветен човек, достигнал до съвършеното заключение, че всеки може да му стане длъжник, като го храни и пои с най-хубавата си стока.

Защото е Той - единствен и неповторим на цялата земя!
Колко хаджигенчовци имаме днес в парламента и властта?
Затова са книгите, затова са големите ни автори, затова имаме очи и разум - да гледаме и мислим. Да знаем, че продажни души в България е имало и ще има. Това не можем да спрем. Можем, обаче, да отсяваме всяка минута житото от плявата, за да сме сити от добър и благочестив хляб...

Николай Марков, Фейсбук  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!