Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Войната се разгаря. Радев от Ню Йорк: Премиерът е подведен от съветниците си!

Президентът Румен Радев смята, че премиерът е подведен от своите съветници по въпроса за избора на боен изтребител за армията.
В Ню Йорк, където е на посещение за сесията на общото събрание на ООН, Радев определи избора на "Грипен" като напълно прозрачна процедура.
Той отрече да е давал становище за този тип самолет.
Радев посъветва министър-председателя да не се мени мнението непрекъснато, а съветниците му да четат и да не го заблуждават с глупави становища!.
 
"Мога да посъветвам г-н Борисов да е наясно, че ресурсите са в него, но и отговорността е в него. Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията. Това е стратегическа сфера за сигурността и бъдещето на страната", заяви Радев.
 
"Мога да помоля министър-председателя да си организира добре всички съветници, които работят за него, и своята парламентарна група да четат.

Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още сто такива, да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения. Нека тези хора да четат и да не го заблуждават с глупави становища", заяви държавният глава.

Радев отрече бившият премиер Орешарски да е искал от него мнение за самолетите "Грипен".

На въпрос давал ли е мнението си за "Грипен" пред бившия премиер Орешарски, Радев отговори: "Премиерът Орешарски не е искал моето мнение за Грипен, а за съвсем друг самолет, за една делегация, която беше на посещение в България. И аз съм го дал. Това е по най-добрия начин досега организирана процедура, по всички международни правила и стандарт за равнопоставеност, прозрачност и обективност."

Вчера премиерът Борисов заяви, че се съмнява, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Той зададе и въпроса: "Тези изтребители за какво ни трябват в момента?"

Също вчера депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа в ефира на телевизия BIT два документа, от които става ясно, че Румен Радев, в качеството си на шеф на Военно въздушните сили активно е лобирал за избора на самолетите „Грипен“.
Първият документ е от 2014 г. От кабинета на премиера Орешарски изпращат до тогавашния шеф на ВВС Румен Радев писмо, в което обясняват, че  на 17 юни предстои среща на министър-председателя с един от изпълнителните директори на концерна „СааБ“, който произвежда „Грипен“. Орешарски иска от Радев да му подготви опорни точки и да присъства на тази среща, която цели дългосрочно сътрудничество.
Малко  по-късно Радев изпраща отговор до премиера със справка за „Грипен“, опорни точки и защо да се закупят тези самолети от България. Радев е подготвил на премиера опорните точки, които да мотивират определен избор, зад който явно стоят лобистки интереси, посочи Тодоров. Той допълни, че в  изпратените от Радев документи присъства и констатацията, че „Грипен“ „отговарят на минималните изисквания на българските ВВС“.Защо тогава точно служебното правителство, назначено от Радев финишира като победител в конкурса самолетите на шведите, пита Тодоров.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че специалната парламентарна комисия ще изготви доглада и ще разсекрети важни документи. От тях ще стане ясно, кой е лобистът. По тази тема президентът Радев говори като нискоразряден политик, добави още Тодоров вчера.

Именно в отговор на тези твърдения на Тодоров, от САЩ президентът Радев посъветва премиера Борисов да не се вслушва в "глупавите" становща на своите съветници.

http://epicenter.bg/article/Voynata-se-razgarya--Radev-ot-Nyu-York--Premierat-e-podveden-ot-savetnitsite-si/136500/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!