Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чайка и Цацаров - любов и още нещо

Заради 60 души, които са извършили престъпления срещу Русия, Москва е готова да разруши отношенията си с Вашингтон. Това пише руското издание „Комерсантъ”. Въпросните 60 души са разследвани по закона „Магнитски” за корупция и нарушаване на гражданските права.

Популярният руски анализатор Валерий Анпилов допълва: Имаше известни съмнения, че мафията е вечна, но в Русия това вече е доказано. Генералният прокурор Юрий Чайка го доказа.

Сергей Магнитски е един от адвокатите на бизнесмена Уилям Браудър. Юристът умира в ареста „Матроска тишина” в Москва през 2009 г. Властта твърди, че е настъпила сърдечна недостатъчност, а близките му и неправителствени организации са категорични, че е изтезаван и убит. Лично генералният прокурор на Русия Юрий Чайка обаче разпорежда да не се разследва смъртта на Магнитски. 

Генералният прокурор Юрий Чайка пристига в България. Поканил го е  главният прокурор на България Сотир Цацаров.

На 30 май Цацаров бе на посещение в Москва при Чайка. Очевидно дружбата между двамата процъвтява.  Това е естествено: и двете прокуратури се развиват по модела Вишински.

Това, което очевидно свързва Чайка и Цацаров е, че и двамата са обект на разседване от американците по „Магнитски”. Чайка заради репресиите срещу Браудър и негови служители и адвокати, а Цацаров за съучастие с Делян Пеевски в разгрома на КТБ и преследване на Цветан Васлев и семейството му. Разликата е, че Чайка е натрупал повече опит и стаж в пропагандната война с противниците на криминално-деспотчния начин на управление. В този смисъл Цацаров има какво да научи от „големия брат”.  

Руският генерален прокурор Чайка е на поста трети мандат. Предложен е лично от президента Путин. (Цацаров е личен избор на Бойко Борисов – каза го бившият градски прокурор на София Кокинов.) Медиите често го наричат „войник на президента” или „бушон на президента” – според ситуацията и ролята, която трябва да изпълни. За 10 години името му е замесвано в множество скандали. Някои от тях се открояват. Единият е намесването на руските служби в изборите за президент в САЩ, а другият – за приказното забогатяване на двамата му сина. 

Обвиняван е също, че бави разследването за убийството на журналистката Анна Политковская. Както и в замитането на следите за смъртта на руската правозащитничка Наталия Естемирова в Чечня.

Разследване на Фонда за борба с корупцията освети бизнеса на синовете му Артьом и Игор Чайка. Оказа се, че в регистъра за вписване на придобити имоти, двамата братя са с кодирани имена, за да не привличат вниманието. Оказва се, че едният от синовете притежава луксозен хотел на гръцки остров, на който само ремонта миналата година е струвал над 20 млн евро. Притежава и луксозни имоти в Швейцария, където обаче го разследват за пране на пари. Младият мъж е само на 27 години, а вече притежава над 10 компани, мини, заводи и е милиардер. Доста познато. Приликите на Артьом с младия Пеевски обаче свършват дотук, защото синът на Чайка не е депутат. Все още не е... Батко Пеевски ще го научи как става този номер.

Другият син - Игор също прилича много на българския политик от ДПС. Той е близък с премиера Медведев и печели почти всчики апетитни обществени поръчки. Е, Пеевски пък е близък с премиера Борсов. 

Медиите описват  топлите връзки на братята Чайка с известни бандитски групировки. Правят се връзки и с убийства на бизнесмени, на които е отнет бизнеса. Колко познато...

Съществува много интересна теза, че Фонда срещу корупцията, основан от опозиционера Алексей Навални, е зареждан със секретна информация за генпрокурора Чайка от... Кремъл. За да държи Путин контрола върху Чайка.

От Кремъл пък смятат, че компроматите за Чайка идват от ЦРУ.

Виктория Нуланд, официален представител на Държавния департамент на САЩ: „Ние имаме списък от 60 руски високопоставени служтели, които са нарушавали драстично човешките права на руски граждани. Няма да оповестяваме техните фамилии, но санкциите срещу тях са на дневен ред”.

Юрий Чайка: „Тенденциозни и неверни твърдения. Никой няма право да се меси в правосъдието на суверенна държава. Ние вече сме казали за Магнитски. Освен това не се меся в бизнеса на синовете ми, те са умни момчета”.

Не са просто умни – синове са му. А и действието се развива в Русия.

Приликите с нашата действителност не са случайни.

Цацаров ще научи от своя колега Чайка как през 2012 г. във Великобритания е намерен мъртъв руският бизнесмен Александър Перепилични. Човекът умира „неочаквано” в графство Сурей, след като е поискал и получил политическо убежище от британските власти. Руснакът се е страхувал за живота си, защото е един от главните свидетели по делото „Магнитски”. По негови разкрития работят швейцарските власти.  

Българскияи премиер Бойко Борисов има малко време да поправи една голяма несправедливост. Защото, ако санкциите по закона ”Магнитски” срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски влязат в сила, вече ще е късно. Това пише бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън в своя статия в изданието The Hill на 13 септември.

Американският политик припомня за заведеното дело от Цветан Василев по закона "Магнитски" и съобщава, че неговата фондация е привлякла значителна подкрепа по случая от юни, когато той бе представен пред властите в САЩ.

Ричардсън посочва, че в сътрудничество с правната кантора "Джеферсън Уотърман" са подадени искания за санкции заради корупция срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски, който е и медиен магнат и притежава или е притежавал  холдинга "Булгартабак", подозиран в контрабанда, заедно с терористични организации.

В момента обаче, България има възможност да върне международната си репутация, като вземе решителни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, пише Ричардсън.

Главният прокурор Цацаров знае, че зад това изказване на Ричардсън има огромен брой доказателства, събрани от американските служби и предоставени от техни партньори. Защото никой не би си позволил да казва публично подобни неща, ако няма железни аргументи.

Няма да научим какво точно са си говорили Юрий Чайка и Сотир Цацаров. Но няма да е за реформи, защита на обществения интерес и борбата с корупцията.

И като стана дума за корупция – още нещо, което свързва Чайка и Цацаров братски. Русия е на 131-о място в света по корумпираност. България е на последно място в ЕС, а доверието в нея е 6%.

Мафиотът Бернардо Провенцано казва в едно интервю от затвора: „Вече не се налага да убиваме. Имаме под ръка магистрати и медии – те вършат мръсната работа доста добре”.

Доста добре ли? Вършат я перфектно. У нас убиват цяла нация.

Чайка и Цацаров. Кукли и кукловоди? „Магнитски” и мафия. Тоги и тояги. Закон и рекет. Мрак и не/справедливост.

Огнян Стефанов

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/chaika-tsatsarov-kukli-kuklovodi-zakon-mafiia.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!