Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Изостанала“ Сърбия пусна магистралата Пирот-Калотина, „европейска“ България на Бойко тепърва обяви поръчка за строеж!

Вчера пуснаха магистралата от българо-сръбската граница до Пирот, Югоизточна Сърбия. С новия участък ще бъде почти готова магистрала А-10 от Димитровград до Ниш, Сърбия. Със завършването на новия участък пътуващите до Европа ще имат магистрала пред себе си от сръбския град Димитровград до Ламанша.
Президентът на Сърбия Александър Вучич, който откри отсечката от автомагистралата, свързваща Пирот и Димитровград каза: „Усмивката ми днес е дълга 30,5 километра“.
В сложния участък остават единствено довършителни работи между Пирот и Ниш, в клисурата по поречието на река Нишава.
Със завършването на новия участък пътуващите до Европа ще имат магистрала пред себе си от сръбския град Димитровград до Ламанша.
Какво става при нас?
За модернизация на тесния участък между Калотина и Драгоман едва преди 3 дни беше обявена обществена поръчка.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви две обществени поръчки за строителството на магистралата София – Калотина на обща стойност 258,7 млн. лева. Едната процедура е за модернизацията на участъка след ГКПП Калотина до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км. Вторият търг, обявен от пътната агенция, е за изготвянето на технически проект и строителство за отсечката между Драгоман и Сливница Участъкът от пътя е с дължина почти 17 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет. Там също ще бъде направено разширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 16 ноември т. г.
Необходим коментар: Дори след американските бомби и след продължителната граданска война, сърбите възстановиха всички разрушени мостове, пътища и сгради, произвеждат коли. Сега си направиха магистралата от Ниш до Калотина, правят и други в Южна Сърбия. Без да са членове на ЕС. Ние, дето имаме велик ръководител международник, който щял да вкарва Западните Балкани в Европа – кретаме на опашката. Сега вече са обявени обществените поръчки за отсечките между Калотина и Драгоман и между Драгоман и Сливница. Поръчки за милиони. Не е трудно да се познае и прогнозира, кой ще ги спечели и ще се облажи. Със сигурност Детето Чудо / така Татяна Дончева нарече Делян Пеевски“. Печелил е не една и две подобни поръчки. Ще прави тези отсечки пет-шест години и със сигурност няколко милиона ще потнат в джобовете му.

https://frognews.bg/novini/tsska-2017-09-16.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!