Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерт: Изпушването на наргиле е равно на 100 цигари

Изпушването на едно наргиле за един човек се равнява средно на 100 цигари, каза д-р Ангел Кунчев за вредата от наргилетата и електронните цигари.
Главният държавен здравен инспектор посочи, че времевият ефект за пушене на наргиле никак не е за изключване.

Една цигара се пуши средно за 2-3 минути, докато един сеанс на пушене на наргиле продължава от 20 до 80 минути или средно 45.

"С други думи виждате, че времетраенето на поглъщане на този обем е многократно по-голям, отколкото при пушенето на 1 или 2 цигари. Точно този заблуждаващ ефект, че уж е безвредно, всъщност изчисленията показват, че и като времево натоварване, и като натоварване с различни химически вредности, най-вече въглероден окис и канцерогенни вещества от изгарянето на въглените, изпушването на едно наргиле за 1 човек се равнява на 100 цигари“, коментира д-р Кунчев в интервю за "Фокус“.

По думите му това са 5 кутии цигари и е ясно, че не можем да говорим за някакъв по-слаб ефект и безвредност, а напротив - при редовно използване рискът за пушещите е по-голям.

"Не говоря за това, че много често, макар че има индивидуални пластмасови накрайници, в тези компании мундщукът не се сменя и по няколко души пушат през него. Това вече създава допълнителни рискове за разпространение на заразни болести, респираторни инфекции и на херпес вируси, които са устойчиви и при подаване от уста в уста винаги можем да се сдобием с нещо такова“, коментира д-р Ангел Кунчев.

Вече има данни и то сериозни, че много често производители си позволяват да добавят в малки количества различни вещества, които водят до пристрастяване с цел хората да продължат да търсят този продукт и да пушат от него.

"Фактът, че имаме такива доказани случаи, макар и рядко, от органите на МВР, а имаме случаи и на тийнейджъри в по-ниска възраст, които след изпушване на едно наргиле в рамките на 30-40 минути, са имали нужда от лекарска помощ на базата на получена хипоксия, е достатъчно доказателство за наистина вредния ефект от пушенето, особено в ниските възрасти. Говоря най-вече за тийнейджъри и деца под тази възраст – на 10-12 години“, изтъкна д-р Кунчев.

По думите му засега има един регистриран такъв случай от Южна България.
Другото е по данни на МВР, че наистина е имало случаи на доказване на вещества, които са добавени.

"Ние няма как да сме сигурни точно какво се съдържа. Да, там пише сушени плодове и билки, което звучи прекрасно, но какво стои зад това, е трудно да се докаже“, каза още д-р Ангел Кунчев.

Миналия месец Министерство на здравеопазването обяви, че предвижда мерки за забрана на употребата на наргилета и растителни изделия за пушене за лица под 18 г. 

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство, а в същото време се превръща в тенденция сред младежите, които са убедени, че то е почти безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб.

http://dnes.dir.bg/news/angel-kun%D1%87ev-nargile-26372169?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!