Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партньорска тесла! Германия и Австрия скочиха срещу напъна на Юнкер за приемането ни в еврозоната и Шенген!

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че е против бързото приемане на държави от ЕС като Румъния или България в Шенген без граничен контрол, информира ДПА. Австрийски политици пък се противопоставиха не само за приема ни в Шенген, но и в еврозоната.

Австрия скочи срещу напъна на Юнкер за приемането ни в еврозоната и Шенген. Предупреди да не стане като с Гърция
Макар че споделя вижданията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът поясни: „Честно казано все още има дълъг път да се извърви“.
В сряда Юнкер заяви пред Европейския парламент по време на ежегодната реч „За състоянието на съюза“, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Той призова за премахване на граничния контрол между всички държави в ЕС.

Обновена
България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП

Мезиер също потвърди намерението Берлин да продължи контрола по германско-австрийската граница заради мигрантите.
„Докато външните граници на ЕС не бъдат подсигурени, ще е необходим вътрешен граничен контрол„, изтъкна той.
Австрия също се обяви против присъединяването на нови държави към Шенген.
По-рано днес Европейската комисия съобщи, че вече няма нужда от вътрешен контрол по границите, тъй като мигрантската вълна е стихнала.
Канцлерът социалдемократ на Австрия Кристиан Керн и консервативният външен министър Себастиан Курц също отхвърлиха визията на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за приемането на България, Румъния и Хърватия в еврозоната и Шенгенската зона, съобщава „Ройтерс“.
В годишната си реч „За състоянието на Европейския съюз“ вчера пред Европейския парламент Юнкер очерта визията си за ЕС след 2019 г., когато около 30 страни ще използват еврото, като финансов министър на ЕС ще управлява евробюджета и ще помага на закъсали финансово страни.
Керн, който се изправя срещу Курц на парламентарните избори на 15 октомври, коментира пред местно радио, че еврозоната и Шенгенската зона не трябвало да се разширяват, докато данъчните измами, практиката да се възлага работа на по-евтини източноевропейски работници и нарушенията на лимитите за държавния дълг не бъдат преодолени като проблеми.
„Просто няма смисъл от разширяването на еврозоната, преди тези проблеми да бъдат разрешени, защото (иначе) проблемите ще станат по-големи„, изтъкна Керн, посочвайки мъките на Гърция, която от години е на ръба на фалита, като христоматиен пример за подобни проблеми.
„Ако искате, това в края на краищата е разширяване на проблемите и не е в полза на европейското сътрудничество. Смятам, че тази концепция не е обмислена внимателно„, допълни австрийският канцлер.
Курц също посочи Гърция като лош пример за включване на страни в еврозоната, които не изпълняват условията на ЕС за състоянието на публичните финанси.
„Еврозоната и Шенгенската зона са отворени за всички, но само за онези, които отговарят на критериите… Трябва да избегнем подобна ситуация като тази в Гърция“, отсече Курц.
Нюз БГ
https://news.bg/int-politics/avstriya-skochi-sreshtu-napana-na-yunker-za-priemaneto-ni-v-evrozonata-i-shengen.html

http://onovini.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!