Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: В България има политици, за които отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши

Радев припомни срещите на руския президент Путин с лидерите на Франция, Германия и други европейски страни. И цитира премиера на Люксембург, който казва, че е време да спрем да говорим за Русия, а да говорим с Русия

В документа на МС никъде не се казва, че Русия е пряка заплаха за сигурността ни.
Това заяви президентът Румен Радев по Нова телевизия в отговор на въпрос за правителствения доклад за състоянието на националната сигурност, в който Русия се сочи катоедин от основните източници на заплахи за България и Европа.
 
Явно в България има политици, за които отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши, посочи Радев. Според него не трябва да ставаме заложник на чужди интереси.
 
„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев.

И даде за пример френския президент Емануел Макрон, който се срещна с Путин и германския канцлер Ангела Меркел, която поддържа постоянна връзка с Москва.

Еманюел Макрон се среща няколко пъти с Владимир Путин. Ангела Меркел заяви наскоро, че не може да се мисли за сигурност на Европа без Русия. Премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия.
Трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Нашите отношения с Рсуия не трябва да стават заложници на трети страни.
Трябва да сложим на масата българския интерес и да заложим на икономическите си интереси. Вече има определени изказвания в посока за затопляне на отношенията между ЕС и Русия", обяви президентът.

Румен Радев припомни срещите на руския президент Владимир Путин с лидерите на Франция, Германия и други европейски страни. И два пъти цитира премиера на Люксембург, който казва, че е време да спрем да говорим за Русия, а да говорим с Русия.

Трябва да търсим възможност България да не бъде заобикаляна, каквато е тенденцията през последно време, посочи Румен Радев.

"Много е важно Европа да има единна политика по отношение на Турция. Много е важно да се чуе и нашият глас. България и Турция са съседски държави и поддържаме много добри отношения. При един евентуален разрив на отношенията между ЕС и Турция България ще пострада първа. Точно поради причина нашият глас трябва да се чуе в единната позиция на Европа. В България не трябва да допускаме гласуването под строй, както се случи на последните избори. Уседналостта е един от начините за решаване на този проблем. Не трябва да допускаме ислямизацията на ромските гета. Не е нормално чуждите вероизповедания да се финансират отвън. Аз предложих редица законови промени, които да не допускат разсрастването на този модел. Не трябва да допускаме нашите етноси и религии да се капсулират, както и да се обръщат духовно към чужди държави. Не трябва да допускаме финансиране на вероизповеданията отвън. Това е недопустимо", категоричен беше държавният глава. 

Турция за нас е важен партньор. Отношенияни трябва да бъдат на взаимно доверие и ненамеса във вътрешните работи, посочи Румен Радев. Според него трябва да има единна европейска позиция спрямо Турция, в която гласът на България да се чува.

Президентът Радев на практика не се съгласи с позицията на министър Каракачанов, който изпрати армията при издирването на мъж, убил жена си.
„Армията е силова институция. Много е важно тази силова институция да действа в рамките на закона, защото иначе може да стане опасно“, каза Румен Радев.

Това, което имам като отговор, се разминава с това, което чух от медиите от изказванията на самия министър. Имаме добра комуникация с министър Каракачанов. Ще се срещнем, ще изясним въпроса. В момента законът позволява армията да действа срещу тероризма, но не и срещу криминални престъпници, посочи Румен Радев.

"Не съм кръстосал шпаги с военния министър. Вчера бяхме заедно. Аз държа да се спазва закона, особено що се отнася до армията. Министър Красимир Каракачанов сега навлиза в армията. Тя е силова институция и когато се използва против закона може да стане опасно. Армията може да участва в определени операции, но трябва да има законови основания за това. Аз имам много добри отношения с министъра и ще се разберем.

Президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, каза Румен Радев, запитан дали трябва да се увеличат правомощията на държавния глава.

Не, нямам намерение да инициирам референдум за увеличаване на правомощията на държавния глава, посочи той.
Не съм повдигал въпроса за повече права, други изразяват опасения да не би да имам повече права, каза още той.

Президентът Румен Радев продължи по темата за президентските правомощия, отговаряйки на въпрос, свързани с изказвания на втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов.

„Не аз повдигам темата за президентската република. Явно, има хора, които се притесняват от президентската република. Защото в една президентска република партократите губят своята власт. В една президентска република президентът представлява 7 милиона граждани“, каза Румен Радев. „Референдумът за мажоритарната система показа, че има очаквания за смята на системата. Ако днешните политици не отговорят на надеждите за борба с корупцията, гражданите ще потърсят други изходи“, добави той.

В края на интервюто по Нова телевизия Румен Радев отговори на въпроси казва ли на първата дама Десислава Радева какво да пише във фейсбук, как да се облича, какво да говори, ако дава интервюта.

"Семейството ми реагира с интерес и разбиране, когато стана ясно, че ще съм президент. Намират начин да се адаптират и продължават с ежедневните си дейности ", разкрива с усмивка Румен Радев пред Нова телевизия. "С жена ми Десислава обсъждаме проблеми от всякакъв характер. Аз уважавам мнението ѝ и се вслушвам. Обогатяват се отношенията ни. На нейното мнение винаги мога да разчитам, но крайното решение винаги е мое", това разкри той за отношенията със съпругата си Деси Радева.

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-za-KTB--Prizovavam-Tsvetan-Vasilev-da-se-yavi-pred-balgarskoto-pravosadie-/136120/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!