Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК даде месец на Полша да се поправи, ако не - отива на съд

Европейската комисия обяви, че Полша има месец, преди Брюксел да заведе срещу нея дело в Съда на Европейския съюз заради спорни реформи в правосъдната система, предаде "Ройтерс" и БТА.

През юли комисията започна наказателна процедура срещу Варшава и ѝ даде месец, за да разсее съмненията за правомерността на съдебната реформа и за възможността тя да подкопае полската демокрация. Тогава Брюксел предупреди, че ако тези притеснения не бъдат адресирани до месец, може да се вземат и по-сериозни мерки, включително задействане на известния Член 7 от Лисабонския договор, който може да замрази членството на Полша.

В съобщението от вторник Член 7 не се споменава. Еврокомисията обаче отбелязва, че това е втората стъпка от наказателната процедура и при отсъствие на мерки от Варшава след още месец тя "може да отнесе случая до Съда на Европейския съюз".

В края на август Полша формално отговори на Брюксел, като отрече реформите ѝ да са в разрез с демократичните норми. Комисията обаче настоява, че "полският закон (съдебната реформа - бел. ред.) е несъвместим с европейското законодателство."

Комисията отбелязва още, че законът за съдилищата "дискриминира лица на полова основа", защото съдържа различни възрасти за пенсиониране на мъжете и жените. "Комисията също изразява правни притеснения, че давайки на правосъдния министър правомощията да удължава мандата на съдии, достигнали възраст за пенсиониране, както и да назначава и уволнява председатели на съдилища, ще се подкопае независимостта на полския съд."

"Новите правила дават на министъра на правосъдието възможност да упражнява влияние на отделни съдии чрез неясния критерий за удължаване на мандатите им и липсата на времева рамка за удължаването, което следователно подкопава принципа за невъзможността съдии да бъдат остранявани," казва още Брюксел.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ek-dade-mesets-na-polsha-da-se-popravi-ako-ne-otiva-na-sad-zaradi-sporni-reformi 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!